A Szépművészeti Múzeum két legújabb darabját mutatja be az új virtuális tárlat

A Szépművészeti Múzeum folyamatosan dolgozik azon, hogy gyarapítsa gyűjteményét, amely a Bécs és Szentpétervár közötti térségben a legjelentősebb európai képzőművészeti gyűjtemény.

A Szépművészeti MúzeumForrás: Kontiki/commons.wikimedia.org

Ennek keretében az elmúlt időszakban két rendkívüli értékű festményt is megvásároltak: Anthonis van Dyck flamand festőnek, az európai portréfestészet egyik legnagyobb mesterének I. Károly angol király legidősebb lányát, Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló remekművét 2019-ben, a londoni Christie's árverésén vették meg, a következő évben pedig a Szépművészeti Múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű műtárgyvásárlása révén birtokukba került Renoir Fekvő női akt című alkotása. A francia mester kései korszakának egyik csaknem életnagyságú, 1903-ban festett főműve 12,3 millió dollárért, azaz mintegy három és fél milliárd forintért került magyar tulajdonba.

A most létrehozott virtuális tárlat lehetővé teszi, hogy az érdeklődők megcsodálhassák és behatóan megismerhessék ezeket a képeket. Ám bármilyen fontosak is a digitális múzeumi megoldások, mindannyian tudjuk: azt a mágiát, kivételes élményt, amit a műtárggyal való személyes találkozás jelent, semmi sem pótolhatja. Reméljük, rövidesen visszatérhetünk abba a világba, amikor ezt a találkozást bármiféle veszélyeztetettség nélkül, ismét szabadon élvezhetik majd a múzeumlátogatók - olvasható a múzeum honlapján, ahol a kiállítás is látható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek