Ha jobban megismerné a főváros fáit, ezt az alkalmazást töltse le

A BP Fatár a főváros ingyenes fa- és parkkataszter applikációja, aminek a segítségével mi is közreműködhetünk a budapesti zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében. A tavaly májusban indított applikációban parkok, és azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye szerepel, és ezek mindegyikéhez egy adatlap kapcsolódik. Az adatlapon információt szerezhetünk az adott objektumról, illletve bejelentést tehetünk a fenntartó felé, ha valamilyen problémát észlelünk.

A Kodály Körönd platánja már több mint 150 éves - illusztrációForrás: fokert.hu/Facebook.com

Az induláskor az alkalmazás még csak Főváros, vagyis a FŐKERT kezelésében lévő zöldfelületeketet leltározta. Elsőként a XIII. kerület csatlakozott hozzá, most pedig két új kerülettel bővült az adatbázis: már VI. és XIV. kerületi kezelésű fák, parkok, zöldfelületek adatai is megkereshetők, megtalálhatók. Az adatlapon látszik, hogy kihez tartozik a kérdéses tárgy vagy növény, hová fordulhatnak az iránta érdeklődők. A három csatlakozó kerülettel együtt már közel 8 millió négyzetméternyi zöldterület, és több mint 135 ezer fa adatait tartalmazza az online kataszter. Hamarosan az I. kerület is csatlakozni fog, írja a Főkert Facebook-posztban.

A mobilapplikáció az olyan 21. századi okosvárosoknak a célkitűzéseit követi, mint amilyen Bécs, Melbourne és New York. Ezekben a városokban ugyanis szintén működik egy hasonló, parkokat és fákat lefedő alkalmazás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek