Időutazásra invitáló emlékpark épül a Széna téren

A budapesti Széna tér felújításának terveit 2018-ban fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. Az a célkitűzés, hogy a Széna térnek ne csak közlekedési funkciója legyen, hanem a felújított Széll Kálmán térhez illeszkedő, nagyobb zöldterülettel rendelkező, kellemes közterület jöjjön létre - derül ki a pestbuda.hu cikkéből.

A Széna tér látványterveForrás: facebook.com/orsigergely2kerulet

A felújítás 2019 augusztusában kezdődött, ekkor megszűnt a téren az autóbusz-állomás, az épületeit elbontották. A Zsámbéki-medence felé közlekedő járatok azóta a Széll Kálmán tér Dékán utca és Szilágyi Erzsébet fasor közötti szakaszára áthelyezett megállókból indulnak, míg a fővárosba érkező buszok érkezési helye nem változott. A munkálatok részeként megszűnt az Ostrom utca és a Hattyú utca közötti parkoló, valamint felújítják a Csalogány és a Hattyú utca térhez kapcsolódó útszakaszát.

A Széna tér és környezetének felújítása a tervek szerint 2020 végén fejeződött volna be, a munkálatok azonban még tartanak, melyekről Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester a Facebook-oldalán számolt be. Mint írja, hamarosan rendezik az elbontott buszpályaudvar helyét és környezetét, és a cél olyan köztér létrehozása, ahol jelentős mértékben nő a zöldfelület, de továbbra is jól átjárható marad.

Ugyanakkor, mint hozzáteszi, a megújuló Széna tér ennél is többről szól: emlékpark épül, "ahol méltó körülmények között ápolhatjuk közelmúltunk emlékeit, hogy segítsük örökölt történeti traumáink közös feldolgozását". Az emlékparkban a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotás idézi fel. Helyet kap három kronoszkóp (a turistatávcsövekhez hasonló eszköz, mellyel a múltba nézhetünk, vagyis a tér számítógéppel rekonstruált egykori képe jelenik meg), megépül az Emlékek útvesztője című installáció, mely a burkolati felületbe elhelyezett versidézetekkel segíti a történelmi események felidézést.

Az egykori városfal szintén burkolatban elhelyezett installációként jelenik majd meg, egy közeli tűzfalon pedig egy nagyfelületű művészeti alkotás idézi majd meg az '56-os események emlékeit őrzők személyes gondolatait, interaktív formában. A koncepció szerint a forradalomnak vízjátékkal is emléket állítanak.

A molinókkal elkerített Széna térForrás: facebook.com/orsigergely2kerulet/

Október 23-án időkapszulát is elhelyeztek itt, melybe valamennyi megemlékező tehetett üzenetet, műalkotást vagy éppen idézetet. A hamarosan induló építkezés kerítésén a Fortepan fotói segítségével molinókon mutatjuk be a a környék történelmi eseményeit, QR-kódok leolvasása után pedig visszaemlékezők videóit nézhetjük meg.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek