Parkot alakítanak ki Sasadon az egykori katonai temető helyén

A XI. kerületben, Sasadon, a Budaörsi út és a Harasztos út közötti területen volt az egykori amerikai katonai temető, ahová 1944-től azoknak a pilótáknak a földi maradványait temették el, akik Budapest bombázása során vesztették életüket. A történelmi források szerint megközelítőleg 600 amerikai katona esett el Magyarország területén, közülük 278-at helyeztek örök nyugalomra a XI. kerületben található temetőben - írja a pestbuda.hu az ujbuda.hu cikkére hivatkozva.

Eltávolítják az Egyesült Államokra utaló díszeketForrás: ujbuda.hu

Az Egyesült Államok a háború után exhumálta a holttesteket, és elszállította azokat, ugyanakkor a terület megmaradt amerikai emlékhelynek. A látogatók elől elzárt egykori sírkertbe emlékművet állítottak, a kapukat az USA címerállata díszítette, a sasokat kovácsoltvasból készítették. A Budaörsi útra néző kerítésen az amerikai lobogót ábrázoló dombormű látható.

Mint írják, az újbudai önkormányzat tájékoztatása szerint az amerikai nagykövetséggel folytatott egyeztetéseken kiderült, az amerikaiak már nem kívánják fenntartani az emlékhelyet, és kérték az Egyesült Államokra utaló jelképek eltávolítását is. Így a kapukról lekerültek a sasok, és várhatóan lebontják az amerikai lobogót ábrázoló domborművet is.

A lobogó-domborműForrás: ujbuda.hu

A területet a jövőben a tulajdonos újbudai önkormányzat hasznosítja majd. A konkrét funkció meghatározásánál figyelembe kell venni a Budaörsi út forgalmát és zajterhelését is, illetve a területen meglévő értékes cserjéket és idős fákat. A terület fejlesztési lehetőségeiről az önkormányzat egyeztetéseket folytatott a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, felmerült, hogy kültéri kiállítások, tájba épülő művészeti alkotások kapnának itt helyett. Emellett egyeztettek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet Kert- és Szabadtértervezési Tanszékével is, hogy a tájépítész hallgatókat is bevonják a fejlesztésekbe.

A temető egyik szegleteForrás: ujbuda.hu

A temető helyén olyan pihenőparkot, kulturális teret, illetve történeti parkot szeretnének létrehozni, amellyel az évtizedekig elzárt terület bekapcsolható lenne a kerület életébe, látogathatóvá válna, új funkciót kaphatna. A tervezésbe a lakosságot is bevonnák, a legfontosabb cél, hogy minél nagyobb arányú zöldfelület maradjon meg, sőt, még több és szebb, újonnan ültetett növényzet kerüljön oda.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek