Elkészültek Budapest új parkjának részletes tervei

Korábban már hírt adtunk arról, hogy új park épül Pünkösdfürdőn a Barát-patak és Pünkösdfürdő között, most pedig újabb részletek érkeztek a Fővárosi Önkormányzat beruházásáról, melyekről az enbudapestem.hu oldaláról értesültünk.

Forrás: enbudapestem.hu

A munkálatok július közepén kezdődtek, először a Fővárosi Vízművek kicserélte az elöregedett Sentab főnyomó-vezetéket, ami a Szentendrei-szigeti vízbázisról látja el Budapestet ivóvízzel. A gát résfalas átépítése vette át a földgát árvízvédelmi funkcióit, így a gátoldalban elindulhat a tereprendezés. Kialakulhatnak sík területrészek, melyeken játszótér, petangpálya, homokos strandröplabda-pálya és sportpálya kap helyet. Lesz közvécé, napvitorlás játszótér, esőbeálló és kerékpáros pihenő is, miután a terület az Eurovelo útvonal részét képezik. Létrejön egy integrált parkrész, ahol a kutyások szabadon engedhetik majd a kedvenceiket.

Mint írják, a honos társulásokhoz közeli, biodiverz növényzetet alakítanak ki, összesen 685 fával, több ezer cserjével, évelővel gazdagítják a gyepes gátoldalt, így árnyékot teremtve azon az 1,5 kilométeres szakaszon, ahol eddig nem volt árnyék. Megőrzik a menthető fákat, sőt néhány holt fa is megmarad civil javaslatra, amelyek az eredeti partvonalat jelölik. Az alsó út mentén 70 db új fát ültettek el múlt ősszel, öntözőzsákkal ellátva. A park kivitelezése év végéig történik meg, a számottevő árnyékra 5-6 év múltán lehet számítani. 

A park így épül majd fel: lesz egy Véderdő vadregényes fűz-nyár ligetekkel, változatos fajösszetételű rétekkel, piknik-asztalokkal és sütőhelyekkel, egy Föveny homokos és gyepes játszóterekkel, mezítlábas és akadálypályákkal, gyepes labdapályával. A Lapály egy teraszos kialakítású, lesüllyesztett tér lesz lelátóval és gumiburkolatú, multifunkcionális sportpályával. Helyet kap egy gyümölcsöskert pétanquepályákkal és homokos röplabdapályával, egy vízparti fűzfa-bokorerdő fitnesz állomásokkal és fából készült sporteszközökkel, egy virágokkal tarkított rét felújított sólyapályákkal és gyepes sétaúttal, emellett lesz egy szántóföldek, kaszálók hangulatát idéző tájkép is mezőgazdasági növényekkel. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek