Szarvasbika tévedt a Gellért-hegyre

A Budavári Önkormányzat Facebook-oldalán osztotta meg a hírt, mely szerint a közeli erdőkből a Gellért-hegyre tévedt egy fiatal (feltehetően) gímszarvas bika. Az önkormányzat arra kéri az odalátogatókat, hogy a Gellért-hegy térségében fokozott óvatossággal kiránduljanak, a kutyatulajdonosokat pedig figyelmezteti, hogy kutyáikat a Gellért-hegy területén biztonsági okokból tartsák pórázon.

Mint írják, a vadon élő állatok alapvetően tartanak az embertől, és ha a kirándulók zajosabbak, hangosabbak, az arra készteti a szarvasokat is, hogy már időben, kellő távolságra visszahúzódjanak. A vadak viszont megijednek, ha hirtelen felbukkan előttük egy ember vagy ha megkergeti őket egy-egy kutya. Ilyenkor fordulhat elő az az eset, hogy a hirtelen menekülés közben fellökhetik vagy megsebesíthetik az útjukba kerülő személyeket.

Ha nagyobb zajjal közeledünk, és az állat számít a jelenlétünkre, vagy az állat megpillantásakor kiadunk valamilyen hangot, lehetőséget biztosítunk neki a menekülésre. Ha mégis szembe találkoznánk vele, ne essünk pánikba: ne közeledjünk az állatok felé, kerüljük a hírtelen mozdulatokat, álljunk meg vagy lassan hátráljunk ki előlük, és várjuk meg amíg szépen elballagnak. A szeptemberi szarvasbőgés időszakában a hímek tesztoszteronszintje magasabb, agresszívabbak lehetnek, ezért fontos a kutyákat pórázon tartani ebben az időszakban a Gellért-hegy területén.

 A címlapkép illusztráció, forrás: Alexas_Fotos/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek