Változik a forgalmi rend, megújul a faállomány a Blaha Lujza téren

Hatodik üteméhez érkezik szeptember 6-án, hétfőn a Blaha Lujza tér felújítása. Az autóval közlekedők továbbra is irányonként két sávot használhatnak a Rákóczi úton. Ez az utolsó szakasza a kereszteződésben a forgalomkorlátozással járó munkáknak.

Így állnak a munkálatok jelenlegForrás: BKK

Új forgalmi rend lép életbe szeptember 6-án, hétfőn a Blaha Lujza térnél: a belső és a külső sáv helyett irányonként a belsőket használhatják az autóval közlekedők. Ugyanúgy két-két sávon haladhat a közúti forgalom, mint a felújítás ötödik ütemében, csak hétfőtől másik sávokon. A Nagykörúton továbbra is irányonként egy sáv járható.

A térhez csatlakozó Márkus Emília utca és Somogyi Béla utca lezárása változatlan, a Stáhly utcában, valamint a Kőfaragó utcában is megfordított forgalmi rend szerint haladhatnak az autóval közlekedők. A Somogyi Béla utca Stáhly utca és Kőfaragó utca közötti szakaszán – a Nagykörút felőli oldalon – a felújítás miatt a negyvenöt fokos parkolás helyett párhuzamos parkolás van érvényben. A tér belső, legnagyobb része továbbra is lezárva marad, tehát sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalom nem használhatja, illetve a gyalogosforgalom által használt legtöbb járdafelületen, valamint a szökőkutak környékén is folytatják a felújítási munkákat - adja hírül a BKK.

Megújul a faállomány a Blaha Lujza téren

A Blaha Lujza tér karakterét korábban főleg a nagy burkolt felületek adták, ez azonban a felújításnak köszönhetően megváltozik. A megújuló térre összesen 80 új fát ültetnek, így az összhatásában jelentősen zöldebb lesz. Az új fák egy részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét a burkolatba ültetik teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel. A tér nagy részén – a fák környezetébe – térkőburkolatot építenek vízáteresztő fugázással és alépítménnyel.

A téren lévő fák állapotáról minősített favizsgáló készített szakvéleményt. Ez alapján két facsemetét átültetnek a Márkus Emília utca elejéről, a jelenlegi helyüket ugyanis fa nevelésére alkalmatlannak nyilvánította a szakértő. A kedvezőtlen életkörülmények, illetve az állapotuk miatt nyolc fát hosszú távon már nem lehet megmenteni, ezért azokat ki kell vágni, hetet pedig a tér felújítása érdekében, valamint a közművek miatt kell kivágni és pótolni.

Kilenc fát megóvnak, köztük a két értékes koros tölgyet is, amelyet még 1969-ben ültettek át a Tabánból. Az új növénykazetták és a csatlakozó burkolatok magasságát a megmaradó fák talajszintjéhez igazítják. A tér újratervezésével – a korábbi tervekhez képest – további három meglévő fát sikerült megmenteni, valamint az eredetileg tervezett, üres burkolt térrészt további húsz fa fogja árnyékolni.

Az új növények kiválasztása során elsődleges szempont volt a fajok tűrőképessége, valamint az, hogy megfelelő árnyékot biztosítsanak a tér használóinak. Szakértők szerint túlkoros fák helyett érdemes inkább fiatal, de többször iskolázott fákat ültetni, hiszen azok hamar utolérik és lehagyják növekedésben a túlkoros társaikat.

A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő év őszére készül el, 11 meglévő és 80 újonnan telepített fa mellett 1000 négyzetméter zöldfelület és vízjátékok fokozzák majd a tér élhetőségét, és javítják a mikroklímáját.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek