Forgalomrend változásra is számítani kell, mert megkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása

A Blaha Lujza tér teljeskörű felújítása július 12-én kezdődik, és az előzetes tervek alapján másfél évig tart. De a bejelentett forgalmi korlátozások legnagyobb része csak az idei nyári időszakot érinti. Mivel először az aluljáró födémszerkezetét szigetelik felülről, ezért ebben az időszakban elkerülhetetlen lesz a forgalmi rend átalakítása - olvasható a BKK közleményében.

Forrás: posztos / Shutterstock.com

Hogy minimalizálják a gépjármű-közlekedésben okozott nehézségeket, a BKK a Magyar Autóklubbal együtt dolgozta ki az átmeneti forgalmi rendet, amely várhatóan szeptember közepéig lesz életben. Eszerint a következő 10-12 hétben is marad a Rákóczi úton a 2x2 sávos közúti forgalom, az autóbuszok gyors átjutását a lámpaprogram és az elsőbbségadás biztosítja.

A Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésében a Nagykörúton a jelenlegi 2x2 autós és +1 kerékpársáv helyett csak 2x1 sávon lehet majd közlekedni, ezen a szakaszon az elkülönített kerékpársáv is megszűnik.

Megújul Budapest egyik legforgalmasabb tere

A tervek szerint a megújuló téren 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítanak ki, vagyis annyi fát ültetnek, amennyi a közművektől maximálisan lehetséges. Az utcaszinten lesznek új nyilvános WC-k és  akadálymentesítik a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését. Három új zebrát terveznek a területre. Emellett megújul a közvilágítási rendszer, az egykori Nemzeti Színházra emlékeztető építészeti elemek és utcabútorok kerülnek a térre, és megújul a gomba szökőkút is.

Olyan kialakítást terveztek a térnek, amely a jövőben megteremti a Rákóczi úti villamos visszaépítésének és a Népszínház utcai járatok bekötésének lehetőségét is.

A felújítások első ütemében a tér belső, legnagyobb részét teljesen lezárják, tehát sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalom nem használhatja a parkolók területét. Sőt arra is számítani kell, hogy a gyalogosforgalom által használt legtöbb járdafelület és a szökőkutak környéke is munkaterületté válik. A lezárások az autó-, a busz-, a gyalogos- és a kerékpáros-forgalmat egyaránt szükségszerűen érintik majd.

Forrás: Spectral-Design / Shutterstock.com

Viszont a 4-es és a 6-os villamos a felújítás idején végig közlekedni fog, a felújítási munkák nem érintik a járat Blaha Lujza téri megállóját. A 99-es és 217E autóbuszok megállói is helyben maradnak, de a buszok terelt útvonalon közlekednek, ezért számítsunk a hosszabb menetidőre.

A Blaha Lujza tér felújításával párhuzamosan a Corvin áruház felújítása is zajlik, így az épület körül mobil kerítések határolják a munkaterületet. A téren található másik áruház, az Europeum azonban a felújítás idején zavartalanul üzemel - írták a közlönyben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek