Budapesti ivókutak nyomában: ügyes mérnöki szerkezet változtatta át a tűzcsapokat

Nemrégiben írtunk a fővárosi ivókutakról, melyek jó szolgálatot tesznek, ha az embernek az extrém kánikulában Budapest utcáit róva hirtelen vízre lenne szüksége. Az Ivócsap projekt 2015-ben indult, alapítói megtervezték az Ivócsapokat, amelyek a tűzcsapokat egyszerűen, gyorsan, és olcsón ivókúttá alakítják úgy, hogy közben eredeti funkciójuk sem sérül. Első körben összesen 43 darab Ivócsapot vásároltak és telepítettek a belvárosban - olvasható a Vízművek korábbi cikkében. Most a budapesti tematikus sétákat szervező Sétaműhely hívta fel újra a figyelmet az ivókutakra, Facebook-oldalán.

Tűzcsapból kialakított ivókútForrás: © Karancsi Rudolf/Sétaműhely/Facebook

Mint írják, a piros színű tűzcsapokra szerelt, feltűnő kék színű szerkezetekből a nyomógomb benyomásával az ivóvíz 15 másodpercen keresztül folyik. A találmány élhetőbbé teszi a várost és csökkentheti megvásárolt műanyagpalackok számát.

Akik szeretné megtudni többek között azt, hogy hol találhatók ivókutak Budapesten, azok szeptember 4-én a Bolygóbarát Budapest című interaktív sétán eredhetnek ezeknek és egyéb fenntarthatósági praktikáknak a nyomába, illetve mélyedhetnek el ebben a témában. 

Címlapkép forrása: Free-Photos/9079 images/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek