Vizes élőhely létesül Csepelen

Közbeszerzési pályázatot hirdetett a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a Csepeli rekreációs közpark területén kialakítandó Vizes élőhely (Wetland) és a kék-zöld infrastruktúrába integrált csapadékvíz gazdálkodás ellátásának tervezésére - adja hírül a bfk.hu.

A csepeli közpark látványterveForrás: bfk.hu

Csepel északi részén egy több mint 36 hektár területű új városi közparkot alakítanak ki, melynek részeként megépül a vizes élőhely, amely egyrészt a tervezési terület környezetében, a Weiss Manfréd út mentén létesítendő városrész burkolt és beépített felületein keletkező csapadékvizet kezeli és tartja helyben, másrészt hozzájárul a közpark biodiverzitásának növeléséhez a változatosabb élőhely létrehozásán keresztül, harmadrészt a városi mikroklíma javításában is jelentős szerepet játszik.

Az északi-déli irányban kanyargó Wetland funkciója, hogy a környező területen keletkező csapadékvizet helyben tartsa, azt csak a természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Ráckevei (Soroksári)-Dunába. Természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak, ezáltal nő a biodiverzitás, a terület biológiai sokfélesége. Emellett fontos szerepet játszik a városi mikroklíma javításában azáltal, hogy a megfelelő pára hozzájárul a hősziget hatás csökkentéséhez. 

A csepeli közpark látványterveForrás: bfk.hu

A vízelvezetés és a kék-zöld infrastruktúra területe körülbelül 5,4 hektár, a kék-zöld-infrastruktúrán belül kialakítandó Wetland, víztározó és szikkasztó területe mintegy 2,3 hektár. A kapcsolódó intenzíven beépített városnegyed csapadékvizét 10,9 hektárnyi területről kell összegyűjteni. Emellett figyelembe kell venni a park területén megvalósuló egyéb létesítmények – BMX pálya (1,1 hektár) és klubház (1100 nm), görpark (1,5 hektár), pavilonok (500 nm) – csapadék vizeinek kezelését is.

A Csepeli közparkot is magába foglaló Budapest Déli Városkapu Mesterterv tervdokumentációja 2020. júliusában készült el. A Wetland tervezési szakasza négy részre bontható: vízellátási/vízutánpótlási tervek, koncepciótervek, engedélyezési tervek (beleértve vízjogi, illetve egyéb létesítési terv), és kivitelezési tervek készítése. A BFK-hoz az ajánlatok augusztus 10-éig érkezhetnek be.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek