Egy tenyérnyi terület, ami még őrzi a Rózsadomb emberi jelenlét előtti képét

  A sűrűn beépített nagyvárosokban mindig jól eső érzés olyan természeti oázisokat találni, amik azért maradtak érintetlenül, mert az ember nem tudta legyőzni azokat. Ilyen például a 12. kerületi Kissvábhegy Természetvédelmi Terület, amely meredeksége miatt maradt beépítetlen, és pont ennek köszönhetően maradt meg néhány, védett növényekben gazdag gyepfolt is az oldalán.

  A II. kerületben lévő Balogh Ádám-szikla Természetvédelmi Terület története is hasonló: minden bizonnyal azért létezik még ma is, mert tömör sziklaképződményei lehetetlenné tették, hogy építkezzenek rá, írja a Főkert.

  A Rózsadombon lévő, mindössze egy hektárnyi természetvédelmi terület kevéssé van jelen a köztudatban, mi is a We Love Budapesten olvastunk róla először. Pedig ha csak arra vágyunk, hogy friss levegőt szívjunk a természetben, de nem szeretnénk nekiindulni egy egész napos túrának, akkor ideális kirándulóhely lehet. Nem kell nagyon messzire sem utaznunk, a 149-es busszal 20 perc alatt megközelíthető.

  Védett virágunk, a nagyezerjófűForrás: Vadassy Rita/Wikipedia

  A természetvédelmi szempontból is jelentős szikla geológiai értékei miatt már 1975 óta védettséget élvez. De az utóbbi években fény derült rá, hogy növény- és állatvilága is kiemelkedő jelentőségű, mert jól mutatják a Rózsadomb emberi jelenlét előtti képét. Ott, ahol nincs letaposva a növényzet, természetes növénytársulások, sziklagyep-maradványok maradtak fenn. Számos védett virág nő itt, például a piros madárbirs, a nagyezerjófű, a magyar repcsény, vagy a budai imola. Ugyancsak értékesnek tartják a mészkedvelő tölgyesek jelenlétét a környéken.

  Forrás: CC BY-SA 3.0/Wikipedia

  A sziklát és környezetét a 90'-es években kiépített sétautakon járhatjuk be. Előfordulnak meredekebb szakaszok, de ezek szerencsére nagyon rövidek, a félősebbek akár négykázlábra ereszkedve is megoldhatják azt a pár lépést. A kuruc tisztről elnevezett szikla tetejéről kilátás nyílik a városra, tövében pedig, egy vadregényes barlang mellett Budapest valószínűleg legromantikusabb tűzrakóhelyét találjuk. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek