Máglya helyett észt filmvetítéssel ünneplik Szent Iván éjszakáját egy kertmozi-bisztróban

A Fellini Római Kultúrbisztró és az Észt Intézet összeállt, hogy Szent Iván-éjszakája alkalmából észt filmvetítést szervezzen a Duna-parton. A nyárközép éjszakájának is nevezett ünnep, a június 23-ról 24-re virradó éjszakát takarja, a történészek a legpogányabb ünnepnek tartják. Pedig ma már Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (az Iván név a régi magyar Jovános, Ivános alakból eredeztethető) névnapjához kötődik. 

Máglyaugrás helyett, most filmekkel tisztulhatunk megForrás: Észt Intézet - Estonian Institute in Hungary / Facebook.com

Az északi emberek számára ez az időszak az egyik legfontosabb ünnep. A fény és a világosság győzelmét ünneplik a sötétség és a halál felett. Összegyűlnek Szent Ivánkor a tengernél vagy az erdőben, és együtt játszanak, énekelnek. Sokan máglyát gyújtanak, majd tüzet ugranak a megtisztulás és az újjászületés jelképeként.

Mindeközben itthon június 24. estéjén sokan a Duna-parti kertmozi-bisztróban gyűlnek össze, és máglya helyett filmvetítéssel ünnepelnek – olvasható az esemény Facebook-oldalán. Az ingyenes vetítés sötétedéskor kezdődik, a szervezők szerint érdemes 20:30 körül megérkezni. A moziműsoron hat észt animációs film szerepel 2018-ból és 2019-ből, amelyek megtekintését 14 év alatti gyerekeknek nem ajánlják. A filmeket szöveg nélkül, szükség esetén magyar felirattal vetítik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek