Így néz ki látványterveken a meghosszabbított útvonalon járó kisföldalatti

Mindkét irányban hosszabb útvonalon jár majd a kisföldalatti, megújulnak a szerelvényei, fejlesztik az átszállási lehetőségeit és akadálymentesítik a teljes vonalat – röviden így lehet összefoglalni az M1-es metróvonal korszerűsítésének legfontosabb elemeit a BKK tervei alapján. 

Forrás: BKK

A BKK a weboldalán azt írja, több változatot is megvizsgáltatott, amelyek közül az M3-as autópálya bevezető szakasza menti meghosszabbítás bizonyult a legjobbnak. A zuglói részen meghosszabbított vonal első ütemben az autópálya szervizútja mentén halad a Kassai térig, a második ütemben a felszínen folytatódik, majd eléri a külső körvasutat.

Az új végállomás környezetében nagy befogadóképességű P+R parkoló alakítható ki, ahol az M3-as autópályáról gépkocsival érkezők a kisföldalattira átszállva utazhatnak tovább a városközpont felé. Mindeközben új átszállóhely jöhet létre a váci és esztergomi vasútvonal, a külső körvasút és az M1 metró találkozásánál. A vonalhosszabbítás eredményeként mindenki, aki jelenleg trolival és autóbusszal utazik a belvárosba, gyorsabban és kevesebb átszállással érheti el úti célját – foglalja össze a zuglói részen történő vonalhosszabbítás lényegét a BKK.

A vonal Kassai téri szakaszaForrás: BKK

Ugyanakkor a belvárosi meghosszabbítást indokolja, hogy az M1 metró végállomása jelenleg a Vörösmarty téren található, ám az alagút egészen a Vigadó tér sarkáig nyúlik, vagyis a vonal meghosszabbítható a Vigadó térig, ami jóval kényelmesebb és biztonságosabb átszállást tenne lehetővé a 2-es villamosra. Ezt a hosszabbítást műszaki okok is indokolják, hiszen az új járművek eleve hosszabb végállomást igényelnek, és a váltók cseréléséhez is több hely kell, ami újabb érv az alagút bővítése mellett, fogalmaznak a BKK közleményében.

Vigadó téri megálló terveForrás: BKK

A projekt terve szerint új állomás épül a Hungária körút–Kacsóh Pongrác úti csomópontnál, amely az 1-es villamosra átszállást teszi lehetővé. A tervezett állomásnak két kijárata lesz: a peron egyik végéről közvetlenül az 1-es villamos megállójába lehet jutni, a másik vége a volt Vidámparkhoz vezet, ahol a kibővülő Állatkert új bejáratot kaphat. Az új állomás környezetében jelentősen megnő az M1 metró és az 1-es villamos utasforgalma, a Hungária körúti és a Vigadó téri új megálló naponta körülbelül 20 ezer ember utazását könnyítheti meg.

Deák téri megálló látványterveForrás: BKK

Mindemellett a szerelvények is megújulnak, a jelenleginél 20%-kal nagyobb befogadóképességű járműveket állítanak forgalomba, és BKK liftek beépítésével akadálymentesítik a teljes metróvonalat. A felszínen megjelenő kis méretű üveg liftházakat pedig úgy tervezik, hogy azok jól illeszkedjenek az Andrássy út elegáns világába.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek