Ingyen utazhatunk egy hétig a BKK legújabb e-buszán

Szinte zajtalan működést és nulla károsanyag-kibocsátást ígér a jövő autóbusza, amelyet most a budapesti utasok is kipróbálhatnak. A BKK és a főváros második legnagyobb szolgáltatója, az ArrivaBus közösen teszteli a Daimler Buses legmodernebb, teljesen elektromos városi autóbuszát, a Mercedes-Benz eCitarot – tájékoztatta szerkesztőségünket a BKK.

A teljesen elektromos városi autóbusz május 21-től május 28-ig lesz forgalomban a 105-ös autóbusz vonalán. Hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőben, hétvégén pedig egész nap a menetrendi indulások mellett közlekedik a tesztbusz e105-ös jelzéssel. A járművön ingyenesen lehet utazni, a BKK FUTÁR rendszerében percre pontosan nyomon lehet követni, hogy merre jár az elektromos busz.

A tisztán elektromos hajtású, alacsonypadlós Mercedes-Benz eCitarót, a városi közlekedés egyik legmodernebb gumikerekű járműveként emlegetikForrás: BKK / Nyírő Simon

Az ArrivaBus, mint a Deutsche Bahn csoporthoz tartozó, egész Európában jelen lévő szolgáltató több mint 20 éve részese a budapesti közösségi közlekedésnek. A közlemény szerint a vállalat elkötelezett a környezetbarát járművek tesztelése és alkalmazása iránt, amelyet tavaly ősszel a cégnél járt MAN jármű és a mostani eCitaro tesztje is bizonyít.

A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet. Ennek egyik fontos célkitűzése a modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműtesztre az EU célkitűzésével összhangban kerül sor – fogalmaz közleményében a BKK.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek