Rendhagyó tárlatvezetésre indulhatunk Bajor Gizi egykori villájában

Az online túra ideje alatt bejárhatjuk az 1952-ben, Gobbi Hilda kezdeményezésére alakult Bajor Gizi Színészmúzeumot, mely ma az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye. Eredetileg egy földszintes neobarokk épület volt, melyet a művésznő alakíttatott át villává. A terveket Országh Béla építészmérnök készítette, Bajor Gizi 1933 elején költözött ide.

Forrás: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet / Facebook.com

A ház "csakhamar a budapesti művészvilág kedvelt találkozóhelyévé vált. A szalonból a második világháború legsötétebb korszakában menedékház lett. Itt élte át a vészkorszakot Germán Tibor, Budapest ostromát Dióssy Antal, Nagyajtay Teréz és Tamási Áron" – olvasható az oszmi.hu oldalán.

A vezetést, amely alatt virtuálisan elsétálhatunk a XX. század első felének kultúrtörténeti érdekességei előtt, a Múzeumok Világnapja alkalmából május 18-ra szervezi az intézet. A tárlatot Szebényi Ágnes, a múzeum munkatársa vezeti majd, aki korabeli levelek és naplórészletek segítségével eleveníti majd fel a művésznő életének legfontosabb korszakait. A vezetés kedden, 16 órától érhető majd el a Facebook-esemény oldalán keresztül

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek