Mégsem nyitják meg a pesti alsó rakpartot és a Lánchidat a hétvégén

A főváros idén több szabadtéri programmal készült az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulójára március 13. és 15. között, szombattól hétfőig. Megnyitották volna a pesti rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között, azonban az Országos Operatív Törzs vezetője felvetésének megfelelően a március 13-15-ei hosszú hétvégén elmarad a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása, azon továbbra is csak az autósforgalom közlekedhet, mint a Fővárosi Polgármesteri Hivatal hírül adta. A rakpart és a Lánchíd megnyitásához illeszkedő, a járvány elleni védekezés szempontjainak is megfelelő programelemeket a Fővárosi Önkormányzat részben online formában, részben későbbi időpontban valósítja meg, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan hogy alakul a felosztás.

Forrás: Bódis Krisztián / Lánchíd

Az eredeti tervek szerint a híd mindkét lábánál, a Clark Ádám téren és a Széchenyi téren 18 óriásplakát mutatná be az építményhez kötődő legfontosabb eseményeket: Milyen lánchídi csatákat tartunk számon és milyen ikonikussá vált tüntetések vonultak keresztül rajta? Sikerült-e felrobbantania Allnoch ezredesnek a hidat? Budapest egyik legemblematikusabb helyének titkai korabeli képeken és fotókon elevenednek meg az alapkő letételétől a CEU tüntetésig. 

Forrás: Bódis Krisztián / Lánchíd

Az ünnep után, március 16-tól a kiállítás a Városháza Parkba költözik, és ott látható majd egészen húsvétig.

Telefonnal működő kincskereső séta

Tervben volt a setaljvelunk.hu weboldallal közösen egy különleges kincskereső séta, aminek az ideje alatt rejtvények során keresztül, az apró részleteket összeillesztve, a fejtörőket és talányokat megfejtve tárul fel a modern város születése, és a résztvevők eljuthatnak egy titkos meglepetésig is. A program március 13-án, szombaton reggel 10-től indul a Setaljvelunk.hu oldaláról.

Nosztalgia villamos zötyög majd alattunk

A nosztalgia villamos szombattól hétfőig, a 2-es villamos vonalán, a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd között zötyögteti majd az utasait. A járat délelőtt 10 órától közlekedik a Közvágóhídról és 10:30-kor indul el először a Jászai Mari térről. A menetidő körülbelül 20-23 perc lesz egy irányba. Az ünnep alkalmával feldíszített nosztalgia villamosra jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni.

TH jelzésű nosztalgia villamos a Déli pályaudvarnálForrás: Kemenymate / Wikipedia.org / CC-BY-SA-4.0

A botrányokkal és pletykákkal fűszerezett 20. századi plakátok szabadtéri kiállításáról már írtunk itt az oldalon, de ezt is meg kell említeni, mint hétvégi, szapadtéri programlehetőség. A szabadtéri és ingyenesen látogatható kiállítást március 6. óta, előreláthatólag június 30-ig nézhetjük meg a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán. Bővebb információk a setaljvelunk.hu illetve a budapest.hu oldalán várhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek