Időkapszulát helyeztek el Városliget legújabb épületének alapjába

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Házának kivitelezése. Ebből az alkalomból január 26-án elhelyeztek egy utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát az épület padlóburkolata alá. A jövőnek szóló üzenet az épület 80 méter átmérőjű, egyedi kialakítású tetőzetének origója alá került, amely egyben a hanghullám ihlette padlóburkolati díszítés kezdőpontja is.

2020-as felvételForrás: Mohai Balázs / Magyar Zene Háza / Facebook.com

A Magyar Zene Háza a világhírű japán építész, Fujimoto Sou tervei alapján épül a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épületének közelében, a leromlott állapotú Hungexpo irodaházak helyén. Arról, hogy a házat 2019-ben a londoni International Property Awards megmérettetésen A legjobb nemzetközi középületnek, illetve Európa legjobb középületének választották, már itt a Travelo oldalán is írtunk

Az építésének időszakát elraktározó időkapszulába egy olyan hordozó is került, ami 25 magyar vonatkozású vagy magyar művészek által előadott zeneművet tartalmaz, többek között magyar népdalt, gregorián zenét, Bartók-, Haydn-, Bach-, Beethoven- és Liszt-műveket, valamint Cseh Tamás, az Európa Kiadó, a Tankcsapda és Ákos felvételeit.

Az intézmény ügyvezető igazgatója az MTI-nek beszélt a ház kialakításáról is. Elmondása szerint az időszaki kiállítások mellett a hangdóm is nagy hatással lesz a látogatókra. Ez a félgömb alakú kupolatér különleges hang- és vetítéstechnikával hoz létre változatos hangtereket. A földszinti előadótermekben és a szabadtéri színpadon a friss tehetségek és a népszerű fellépők is megmutathatják majd magukat.

Az emelet a zenepedagógia és a popkulturális digitális könyvtár helyszíne lesz. Olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön itt létre, amely elsősorban iskolai és gyerekcsoportoknak nyújt majd átfogó programkínálatot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek