Megkezdték a budai Vár egyik legszebb részének restaurálását

A Budavári Sikló Szent György téri végállomásánál lévő, díszes Habsburg-kaput, a hozzá tartozó kerítést és lépcsőt, valamit Donáth Gyula 1905-ös alkotását, a turulmadarat már felállványozták, és megkezdték a felújításukat és restaurálásukat - olvasható a Pestbuda.hu oldalán.

A Habsgurg-kapu és az 1905-ben felállított Turul-szoborForrás: Shutterstock.com / Sergey Novikov

A Hauszmann Alajos tervezte Habsburg-kapuhoz, valamint a hozzá tartozó lépcsőhöz és kerítéshez Jungfer Gyula műhelyében készültek a kovácsoltvas díszek, melyeket a munkálatok idejére restaurátor-műhelybe szállítanak majd. Pótolják a hiányzó részeket, kijavítják a rozsdásodás miatti hibákat és további rozsdásodás elleni felületvédelemmel is ellátják őket.

A várfal felőli oldalon, ahol a masszív kőpillér lezárja a kapu vonalát, ott terpeszti hatalmas szárnyait Donáth Gyula 1905-ben elkészült Turul-szobra. Ezt szintén leemelik majd a helyéről, de nem szállítják el, csak le a Savoyai terasztra, ahol átviszgálják és restaurálják. 

Az építményeket és a Turul-szobrot utoljára a hetvenes évek végén újították fel, de most a budai Vár megújulásának részeként, a Várkapitányság irányításával régi pompájukban várhatják majd a látogatókat. És a munkálatok során nem csak a fémrészek és a szobor, hanem a teraszra levezető lépcső és a szobortalapzat kőelemei is mind megújulnak, megtisztulnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek