Élőben követhetjük, amint az Állhatatosság landol a Vörös Bolygón

A tavalyi év nyarán három különböző ország három igen különböző szondát indított el egy majdnem 500 millió kilométeres útra, melynek a végcélja a Vörös Bolygó, vagyis a Mars. Közülük elsőként február 9-én az Emirátusi Al-Amal (Remény), majd február 11-én az ősi kínai versről elnevezett Tianwen-1 (Kérdések az éghez) érkezett meg a célhoz. Harmadikként pedig az amerikai Perseverance (Állhatatosság) űrszonda érmi majd el a Mars felszínét február 18-án - olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló eseményének oldalán.

Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló / Facebook.com

Ahogy a szakértők írják, a több mint fél éves út csak az izgalmak kezdete. Az ereszkedés roppant nehézségei miatt a mérnökök a rettegés hét percének hívják a folyamatot, de azért jó pár nyakatekert lehetőséget kitaláltak erre az időszakra. Az égi darunak nevezett megoldás lényege, hogy a marsjárót hőpajzs védi majd a pokoli forróságtól, sőt ejtőernyő és rakéták is segítségére sietnek a leszállás folyamán.

Az eseményt a Svábhegyi Csillagvizsgáló élőben közvetíti, és a várhatóan 21.55-re lezajló landolást szakkommentárral kíséri majd a Facebookon. Az est házigazdái Pál Bernadett Marskutató, Boldog Ádám exobolygász, Soós Benjámin csillagász és Szabó O. Norton bemutató csillagász lesznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek