Új taggal bővül a BKV nosztalgiaflottája

Újabb taggal bővül a BKV Zrt. nosztalgiaflottája: a közelmúltban célegyenesbe ért az 1522-es pályaszámú, F1A típusú villamos motorkocsi felújítása - adja hírül a cég honlapja.

F1A típusú villamos 1969 nyarán, a 63-as villamos vonalánForrás: Kurt Rasmussen/bahnbilder.de/wikipedia.org

Az F1A típusú villamosokat 1938 és 1944 között gyártották, a kor technológiai szintjén korszerű járműveknek számítottak. Ez a típus volt Budapesten az utolsó, új beszerzésű kéttengelyes motorkocsi. Kifejlesztésekor a kényelmes utastér, a jó használhatóság, és az üzemeltetési szempontból előnyös, egyszerű műszaki felépítés voltak meghatározó szempontok. A járműcsaládot a kéttengelyes építési mód adta korlátok között a lehető legnagyobb utastérrel tervezték, így tagjai az egyik leghosszabb, legnagyobb befogadóképességű kéttengelyes villamosok voltak.

Az utazás gyorsítása érdekében a járműveket a kortárs villamosokhoz képest lényegesen erősebb motorokkal, és széles, dupla felszálló-ajtókkal alakították ki. Figyelemreméltó, hogy a közlekedésbiztonság érdekében – Budapesten az elsők között – már gyárilag is izzós irányjelző berendezéssel szerelték fel a kocsikat. Az 56 db-ot számláló járműsorozat meghatározó típusnak számított Budapesten, a forgalomban a villamosok beváltak, a járművek nagy része egészen az 1980-as évek elejéig-közepéig állományban maradt a BKV-nál, az utolsó példányokat 1984-ben selejtezték.

Az 1522-es pályaszámú villamos a sorozat elején, 1939-ben készült el a BSzKRt Budai főműhelyében. 1979-ig teljesített aktív szolgálatot Budapesten, ekkor – mivel életútja során viszonylag kevés átalakítást kapott, ezért a gyártáskori állapottól nem sok dologban tért el - muzeális megőrzéséről született döntés, ennek érdekében pedig egy középszintű felújítást kapott. Sajnálatos módon akkortájt még nem volt mód a rendszeres nosztalgia forgalomra, így a kocsit félreállították, állapota pedig romlani kezdett. Ebben az időszakban egyszer még kimozdult a kocsiszínből: egy filmforgatáson szerepet kapott, és a film témájának megfelelően kék színűre fényezték. Ezt követően többet nem használták, az eltelt időszakban állapota végletesen leromlott.

Forrás: bkv.hu

A jármű felújításáról 2019-ben született döntés, ezt követően a VJSZ Kft. munkatársaink aktív részvételével megkezdődött az előkészítéssel együtt mintegy másfél évig tartó, kihívásokkal teli, de összességében szép folyamat. A gyártáskori állapotúra felújított motorkocsi a közelmúltban elkészült, és várja, hogy a járványhelyzet enyhülésével mielőbb ismét bemutatkozhasson a Budapestieknek, és végre megújult külsővel nosztalgiajáratokat teljesíthessen azon a villamoshálózaton, ahová 40 éves aktív életútja is köti.

Forrás: bkv.hu
Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek