Ebben az évben is vár ránk a világ egyik legerősebb óvóhelyének labirintusa

  A tematikus budapesti városnéző sétákat szervező BudapestScenes, a koronavírus-helyzet okozta előírásoknak megfelelően 2021-re is megszervezte Magyarország valaha volt legnagyobb gyárának és óvóhelyeinek meglátogatását. A túra alatt bemutatják a Csepel Művek 1944-es eseményeit és a második világháborús építésű óvóhelyeket is, 4 órányi programot kínálva.

  A túrákon a "játszószobák" eszközeit ki is lehet próbálniForrás: Mudra László / budapestscenes.com / Galéria

   A Csepel Művek területének felfedezése mellett a vendégek átfogó képet kapnak a korabeli légoltalomról, az óvóhelyek gépészeti berendezéseiről és a történeti eseményekről is, vagyis, hogy miként építették az óvóhelyek, és mi történt a gyárat ért II. világháborús légitámadások idején - olvasható az éjszakai esemény Facebook oldalán, ahol a jegyvásárláshoz szükséges linkek is megtalálhatók.

  A túrák három bunkert érintenek: a 3-as bunkert, mely egy 280 nm alapterületű elsősegélyhely, vagyis "kórházbunker"; a 2-es bunkert, melnyek alapterülete 200 nm és légoltalmi körzetparancsnoki vezetési pont volt, ahonnan a légoltalmista szakszolgálatos személyek a gyár jelentős részének védekezését irányították. A 9-es bunker a legnagyobb. Ez egy 5 szintes "klasszikus tömegóvóhely", melynek alapterülete több mint 1000 nm, és 2000 fő fölötti befogadóképességgel rendelkezik.

  Nem valami bizalomgerjesztő helyszín, de izgalmas lesz bejárniForrás: Mudra László / budapestscenes.com / Galéria

  Az érdeklődők kétféle programból választhatnak, ha bejárnák a Csepel Műveket. Van egy 2 órás bunkerlátogatás (1 bunker), de arra jelenleg minden jegy elfogyott, és van egy 4 órás bunkertúra (3 bunker), aminek a következő időpontja február 5. 19:00 óra.

  A programon, reagálva a koronavírus-helyzetre, az eddigi 1 helyett, 4 teremben tartják az előadásokat, vagyis a történeti események bemutatását fotókkal, videókkal és levéltári dokumentumokkal. Így minden résztvevő rendesen látja és hallja majd a túravezetőt, és még az előírt 1.5 méteres távolságot is tudják tartani.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!