Ezt kínálja a budai Várnegyed most, hogy nincsenek külföldi turisták

Halászbástya, Várkert Bazár és Mátyás-templom? A budai Vár és környéke olyan ikonikus helyszín, amelyre az egész világ kíváncsi, ezért aztán az elmúlt évtizedekben valahogy mindig több idegen szót hallottunk errefelé, mint magyart. Most azonban fordult a kocka, a járványhelyzet miatt a külföldi turisták zöme elmaradt, vagyis itt a lehetőség, hogy akár az egész családdal kényelmesen, tömegmentesen bebarangoljuk azokat a történelmi helyszíneket, amelyek rengeteg szórakozási és pihenési lehetőséget is kínálnak.

A Mátyás-templom mellett áll a város talán legrégebbi, ma is működő fogadójaForrás: Zsidai Group

A Budai Várnegyed 1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek. A legnépszerűbb turisztikai célpontok között szerepel a Mátyás-templom, a Várkert Bazár, a Reneszánsz kert és a Szent István torony, az Oroszlános udvar, a Savoyai terasz, a Halászbástya (ősszel és télen egész nap ingyenesen látogatható, tavasszal és nyáron viszont belépőt kell váltanunk egyes napszakokban), a Középkori Zsidó Imaház, a Mária Magdolna Torony, a Bölcs Vár és Pénzmúzeum, a Sziklakórház, a Labirintus, a Nemzeti Galéria és a Vármúzeum. Arról, hogy mit érdemes megnézni és kipróbálni ebben az időszakban, ha az egész családdal indulunk útnak, az alábbiakban mutatjuk.

Szuper programok, családdal (is)

  • Történelem és művészet, interaktív mókákkal

Bartos Erika híres, Brúnó Budapesten című könyvének köszönhetően a budai Várat már a két-hároméves gyerekek is ismerik, ahol ráadásul a legkisebbtől egészen iskolás korig számos programot találni, ami az egész családnak remek móka lehet. A Vármúzeum múzeumpedagógiai programjai keretében megnézhetjük például, hogy hol lakott Mátyás király – az interaktív tárlatvezetés ugyanis a középkori királyi palota megmaradt részeit és a reneszánsz királyi kerteket járja körbe. Van program, amely a korabeli étkeket, egy másik a viseleteket és táncokat, és szintén egy újabb már a játékokat és korabeli használati tárgyakat mutatja be – vagyis olyanokat, amelyek jellemzően mind megmozgatják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

A Magyar Nemzeti Galéria keddenként és szerdánként kínál tematikus kisgyerekes tárlatvezetést: itt a festményekhez az óvodások és kisiskolások történeteket kapnak, nem ritkán hanghatásokat, zenét és kendőket is egy kis játékkal vegyítve – amely tökéletes módja lehet annak, hogy a művészetet az egészen kicsikkel is megszerettessük. A gyerekeknek szóló tárlatvezetések 14 éves korig a felnőtt kísérők erre a programra váltott belépőjegyével, 14 és 26 éves kor között pedig ifjúsági jeggyel látogathatók.

A Magyar Nemzeti Galéria a legkisebbek fogadására is felkészültFotó: Szabó Gábor - Origo

A Szent József-lőportár épületében (Táncsics Mihály utca 9.) berendezett időszaki, interaktív kiállítótérben az Erdélyi bástya ásatásai során előkerült tárgyi leleteket nézhetjük meg. A hadászati szekció interaktív tárlatvezetése inkább a 7-11 éves kisfiúk számára lehet igazi adrenalinbomba, a közös ásás a XVI. századi várfalak tövében azonban az egész családnak tartogat szuper kalandokat. A Budapest új kulturális közösségi tereként emlegetett bástyánál most pop-up kiállítás is megtekinthető a nyár végéig.

  • Titkok, rejtélyek és kincsvadászat... és egy kis borzongás

A Várhegy mélyén megbúvó Labirintust a középkortól kezdve sok mindenre használták: volt menedékhely, ispotály és börtön is, ma azonban igazi paradicsom a gyerekek számára. A helyszínen a tematikus gyerekzsúrok mellett a 8-13 éveseknek különféle műhelymunkákat ajánlanak, rejtvényekkel, játékokkal és egy titokzatos kísértettel a főszerepben, miközben borzongató utazást tehetnek a legendák világába. Hasonló élményeket kínál a csak "bűvészházként" emlegetett Houdini Ház is, amely minden idők legnagyobb szabadulóművészének, a magyar származású Harry Houdininek állít emléket.

Tizenkét éven felüli kiskamaszokkal érdemes megnézni a II. világháború és az 1956 utáni hidegháború poklát bemutató, a Várhegy mélyén található Sziklakórházat is, amelyet háromszor választottak Magyarország legjobb múzeumává a TripAdvisoron. Ne feledjék, hat éven aluli látogatót ide nem engednek be, és érdemes előre tájékozódni a programokról, mivel csak vezetett túra keretében lehet átélni a Sziklakórház Atombunker Múzeum különleges atmoszféráját!

Sziklakórház újranyitásForrás: Sziklakórház Atombunker Múzeum

Azok a bevállalós családok és baráti társaságok, akik kedvelik a szabadulószobák hangulatát, bátran ugorjanak neki az UrbanGo szabadtéri kincsvadászatának, ami a Várat is érinti. A program 2,5-3,5 órás, amely után igény szerint lehetőség van egy közös ebédre, vacsorára vagy akár - a felnőtteknek - iszogatásra.

A 21 is nyitva tartForrás: dgy/Darabos Gyorgy

Itt ehetünk, ihatunk és szállhatunk meg ebben az időszakban

Bár a Pest-Buda Vendéglő és a Pest-Buda Terasz a Hess András téren egyelőre zárva tart, és a lezseren elegáns Pierrot étterem és a Baltazár Grill étterem sem nyitott még újra, azért így is van miből választani, ha békebeli magyar konyhára vágyunk a Várban. Ott van például a rég elfeledett, "Szindbádos" gasztronómiai élményt újszerű módon hozó 21 Magyar Vendéglő, ahol lehet kicsit többet enni, kicsit hangosabban beszélni, és kicsit több bort kóstolni, mint egy étteremben általában. A nemzetközi gasztronómia híveinek pedig ott van Jamie Oliver étterme, a Jamie Oliver's Italian, természetesen az olasz ízélményekkel a fókuszban.

Forrás: Zsidai Group
Újra vár a Jamie's!
A Jamie's-ben most külön gondolnak a gyerekekre is, akik a hét minden napján 17 óráig ingyen falatozhatnak. Ráadásul, ha valaki ezekben az éttermekben ünnepli a születésnapját, azt egy üveg proseccóval ajándékozzák meg.
A szálláshely Budapest egyik történelmi épületében találhatóForrás: www.MarkUmbrella.com/Mark Umbrella

A Budai Várban található a város legrégebbi fogadója, hotele, mely a mai napig fogad vendéget. Az 1696-ban nyitott, majd később közösségi térként működő Pest-Buda Hotel mindössze néhány méterre található a Mátyás-templomtól, 10 percre a Budavári siklótól és a Budavári Palotától. A Tripadvisor idén másodszor választotta a legjobb kisméretű szállodának Budapesten.

A különleges, 800 éves múltra visszatekintő, mára korszerűvé varázsolt épületegyüttes alighanem Budapest első emeletes háza lehetett az 1260-as években. A műemlék épület a közelmúltban teljes körű felújításon esett át, most talán soha nem látott fényében tündököl. Azonban a Pest-Buda Vendéglő & Hotel nemcsak egy hotel és étterem, hanem a Budai Vár és ezzel fővárosunk történetének szerves része.

Forrás: Zsidai Group
Különleges akció családoknak és pároknak
Aki most a Pest-Buda Vendéglő & Hotelbe családjával együtt látogat el, és két egybenyitható szobát foglal, az a második szobát 50%-os áron kapja – márpedig a Vár felfedezésére tényleg érdemes több napot szánni. Romantikázó pároknak pedig most a gasztroélményekkel egybekötött egyéjszakás csomagot ajánlják kedvezményes áron.

A cikk megjelenését a Zsidai Gasztronómiai Csoport támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek