Itt nézheti meg Budapest középkori ásatásainak leleteit

Ötödik alkalommal mutatja meg az előző év budapesti középkoros ásatásainak leleteit, eredményeit a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma - derül ki az intézmény honlapjáról. Rendhagyó azonban az idei (a 2019-es ásatásokkal megismertető) tárlat, hiszen bár elkészült fizikai valójában, felkeresni egyelőre csak virtuálisan lehet.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Így persze nem érezhetjük a kiállítás atmoszféráját, a hiányzó genius lociért azonban a nyugalmasabb, kényelmesebb szemlélődés kárpótolhat, az, hogy bármeddig elmerülhetünk a tárgyleírásokban, a kiállított anyag fürkészésében.

Maga a tárlat egyébként kettős metodikát alkalmaz: míg a falon körben a régész és segítői munkáját ismerhetjük meg szórakoztató, képregényes formában, addig a tárlókban négy nagyobb feltárásba avatják be az érdeklődőket alaposabban, amelyek közül az Irgalmasrendi kórház udvarán és a Népfürdő utcában folytatott kutatásokból származik a legtöbb lelet.

A kiállítás méretét tekintve legnagyobb látnivalója egy kút rekonstrukciója, amelyben egy ló csontvázára bukkantak éppen a kórházudvaron folytatott feltáráson, s bukkanhatunk mi is, ha belepillantunk. A Vármúzeum munkatársai, a tárlat rendezői azt remélik, hogy a kiállítás személyesen is felkereshető lesz majd a járvány enyhülésével. Addig is a virtuális túrára az intézmény honlapján várják az érdeklődőket.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek