Tbiliszi után Budapest szeretne a Világ Könyvfővárosa lenni

Az UNESCO, vagyis az Egyesült Nemzetek Szövetségének kulturális világszervezete, 2001 óta minden évben meghirdet egy pályázatot, ami alapján kiválaszt egy-egy várost, hogy az teljes éven át, áprilistól márciusig „A Világ Könyvfővárosaként" (World Book Capital) működjön.

Az UNESCO a döntést várhatóan 2021 szeptemberében hozza megForrás: Shutterstock.com

Az utolsó két európai könyvfőváros Wroclaw (2016) és Athén (2018) volt. 2020-ban Kuala Lumpur került sorra, 2021-ben pedig Tbiliszi nyerte el a címet. Ha minden a tervek szerint megy, 2023-ban ismét európai város kaphatja meg a címet. Erre pályázik Budapest.

Ha sikerül elérni a célt, a megvalósult egy éves programsorozat alatt az események nagy része ingyenes lesz, mert a könyvfőváros alapvető célja a kulturális szegénység felszámolása is. Így amennyiben Budapest pályázata támogatást kap, a szervezők ingyenes könyv- és olvasásnépszerűsítő programokat ajánlanak majd – olvasható a Turizmus.com anyagában.

A 2023. évre szóló pályázatot 2021 nyarán kell majd benyújtania Budapestnek; az UNESCO a döntést várhatóan 2021 szeptemberében hozza meg.

A lehetséges könyvfővárosoktól az UNESCO elvárja, hogy a tervezett programokkal hosszú távon is kedvező hatásokat érjenek el, ami lehetőségeket nyújt a társadalom egészének is. Fontos, hogy több önkormányzati, regionális, országos és nemzetközi partner köteleződjön el a program mellett, illetve a pályázó város szorosan működjön együtt az írókkal, kiadókkal, könyvkereskedőkkel és könyvtárakkal, valamint a tudományos és irodalmi életet képviselőivel, az éves program kialakításában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek