Drakulától az aranykorig - Így lehetünk a saját budapesti idegenvezetőink

Már egyre több vezetett és tematikus sétával bejárhatjuk Budapestet, de akkor alkalmazkodnunk kell másokhoz, nem ragadhatunk le egy-egy szép ház homlokzatán csodálkozva, nem fér bele egy fagyi az időbe, vagy beugrani a kisboltba egy kifliért. Ha viszont egyedül vagy párban indulunk neki a felfedezésnek, nem biztos, hogy mindig tudjuk mit is nézünk éppen.

Forrás: © Bartha Dorka

Ezért jó hír, hogy az Énbudapestem.hu új oldala, a Sétálj velünk! olyan városi sétákat kínál ingyenesen és telefonról is elérhetőn, amikkel szabadon belevethetjük magunkat az utcák forgatagába. Sétálhatunk a végeláthatatlan sugárutak menték, árnyas fasorokban nézelődhetünk, és elcsalinkázhatunk a körutakról is. Választhatunk, hogy Duna-part vagy hegyvidék, ódon Belváros vagy zöld villanegyedek, izgalmas helyi történetek és sorsok, vagy komoly urbanisztikai kérdések érdekelnek minket – olvasható a Setaljvelunk.hu oldalán, ahol az összes séta elérhető.

A kínálatban a túrák olyan kérdésekre is választ adnak, hogy kiért epekedett és kit emlegetett Krúdy Gyula „Pest legszebb rózsájaként", vagy hogy vajon hányszor építették fel Vajdahunyad várát és mit keres ott Drakula.

Budapest 5. kerület, Aulich utcaForrás: © Práczky István

Ahol lehetőség van rá, az útvonal akadálymentesen is bejárható, és erről az oldal jelzést is küld. A járvány miatt pedig egyszerűen elkerülhetjük vele a zsúfolt helyeket, és olyan részeit is felfedezhetjük a városnak, amik most a turisták nélküli arcukat mutatják.

A konkrét séták között találjuk A szecessziótól a szocreálig - stílustörténeti sétát Lipótvárosban, vagy a Színház az egész város - Közterek szerepe egy világváros életében című sétát, amit a KÉK – Kortárs Építészeti Központ mutat be, illetve A régen látott folyópart – emlékek a Duna-parton című programot, ami pedig Zubreczki Dávid sétája.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek