Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílik meg a budai Széllkapu

Az új fővárosi parkba összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is - adja hírül az MTI.

A park látványterveiForrás: tspc.hu

A beruházás során a fenntarthatóságot is szem előtt tartották, így elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket telepítettek, és úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választottak, hogy sokszínű, biodiverz környezetet teremtsenek a 17.000 négyzetméteren.

A százötven díszcseresznye fa nagyobb, összefüggő állományt ad, és cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot áraszt. Emellett nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is helyet kaptak, és ötvenezer évelő növényben, rengeteg díszfűben, és negyvenezernél több hagymás növényben gyönyörködhetnek a park látogatói.

A tér tagoltsága, a rengeteg pad és a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak lehetővé teszik, hogy a parkban több program is fusson egyidőben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, amelyek tetejére napelemeket helyeztek. Így tágas, agóra-szerű találkozóhely jött létre. 

Egy másik szögbőlForrás: szellkapu.hu

A park középső traktusában található vízfelület felé pihenésre alkalmas domboldal lejt, nem messze a tótól a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték hűsíti a környezetet a meleg nyári napokon. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak designbeton lapokból törnek elő, a lapok felületébe különböző növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak.

A bevásárlóközpont felé méretes függőkertek találhatók, az épület panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről pedig kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé.

A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette, a park tájépítészei Majoros Csaba és Balogh Andrea voltak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek