Az idei nyár más lesz: felfedezésre várnak Horvátország festői szépségű természeti kincsei

Lélegzetelállító kilátásról és természetközeli nyaralásról álmodozol? Horvátország idén is garantáltan a magyarok kedvenc nyaralóhelye lesz, mivel az ország 2023. január 1-jétől a schengeni térség teljes jogú tagja lett, ezért az utazók már határellenőrzés nélkül juthatnak el az oly sok változatos élményt kínáló, sokszínű úti célhoz.

Észak-Velebit Nemzeti ParkForrás: Julien Duval

Hozd a kíváncsiságod, a gyönyörű természetet mi álljuk!

A hívogató és zabolátlan természet, a filmszerű tájak és a felfedezésre váró rejtett gyöngyszemek, amelyeket gyakran említenek a népi legendákban és népmesékben, Horvátország megismerésére csábítják a természet szerelmeseit. Mi lenne, ha idén nyáron felkeresnél az ottani nemzeti parkokból, természetvédelmi parkokból akár többet is? Akár a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot, Horvátország egyik UNESCO védelme alatt álló természeti kincsét vagy éppen Velebitet, a legnagyobb és egyben a természeti látványosságokban leggazdagabb horvát hegyet. Ha döntöttél, nem marad más hátra, mint túracipőt húzni, mert Horvátország rejtett gyöngyszemei csak rád várnak!

Ahol a tenger és a hegyek találkoznak

Ha nyugalomra és a hegycsúcsok frissességére vágysz, ahol biztonságos távolságból akár fehér sasokra, farkasokra és medvékre is rácsodálkozhatsz, ahol a tüdőd megtelik az illatos erdők tiszta levegőjével, akkor irány a Kvarner-öböl és Gorski kotar.

Risnjak Nemzeti ParkForrás: Zoran Jelača

Risnjak, a Gorski kotarban elterülő erdős hegység legnépszerűbb lakójáról, a hiúzról (ris) kapta a nevét. A nemzeti parkban szinte minden erdőfajta, valamint számos növény- és állatfaj megtalálható, többek között a barnamedve, a nyest és az alvó pele is. A Risnjak-hegység a Kvarner-öböl szigeteire és a szomszédos Szlovénia hegyeire nyíló, egészen az Alpokig terjedő pazar panorámájáról is híres, ezért a hegymászók kedvenc helyszíne is.

Hódítsd meg az Učka-hegyet!

Ha már a hegymászást említettük, akkor itt egy másik közkedvelt helyszín is, az Učka hegy, ahol a sajátos éghajlati viszonyok kedveznek a buja erdős növényzetnek, ahol számos ritka és védett növény- és állatfaj él. Ha feljutsz a hegy legmagasabb pontjára, a Vojak-csúcsra, ahol a jellegzetes formájú kőtorony áll, hamar belátod, minden fáradozásod megérte. Festői kilátás nyílik ugyanis innen Rijekára, a Kvarner-szigetekre, Isztriára, Platakra, és a hegy lábánál elnyúló opatijai riviérára is.

Učka, VojakForrás: Alan Čaplar / Via Dinarica

Ha a nyár derekán az Učkán túrázol, élvezd ki az üdítő erdős területek, vagy a hegy gerincén át vezető, kellemes útvonalakon megtett kirándulás minden pillanatát. A hegyen számos érdekesség, megannyi barlang és kápolna keresztezi majd utadat, de ha elég bevállalós vagy, a hegy csúcsáról kipróbálhatod a sárkányrepülőzést is.

Velebit – és az impozáns Biokovo

Horvátország messze legnagyobb kiterjedésű védett övezete a Dalmácia-Zadari régióhoz tartozó Velebit a legnagyobb és egyben a természeti látványosságokban leggazdagabb horvát hegy. A természetparkon belül kisebb kiterjedésű védett területek egész sora, változatos növény- és állatvilág várja, hogy felfedezd. Semmiképp sem hagyhatjuk ki a listáról a Közép-dalmáciai partszakasz legnagyobb ékkövét az impozáns Biokovo hegyóriást.

Biokovo, Tučepi tengerre néző panorámaForrás: Shutterstock

A Biokovo csupasz hegysipkái a nyári kánikula idején áhított felfrissülést adnak a tengerparti résznek, míg a természet szerelmeseinek egy sor ajándékkal szolgálnak. A felfrissülésen és az érintetlen természet élményén felül a Biokovo izgalmas túra- és biciklis-utakkal szolgál.

Az érintetlen folyók és tavak bűvöletében

Mi mással is kezdhetnéd vizes kalandjaidat, mint Horvátország legismertebb nemzeti parkjával, a Plitvicével? A világon egyedülálló park fő látványossága a mészkő speciális fajtájának, a mésztufa rétegződésével létrejött 16 kis tó. A parkot több barlang, forrás és virágos rét tarkítja, míg az itt élő számos megóvott állatfajta közül a barnamedve a legimpozánsabb. A parkot akár különleges járművekkel, panoráma kisvonattal vagy a némán sikló elektromos kishajóval is felfedezheted, de a kiváló gyalogösvény-hálózatnak köszönhetően könnyedén megközelítheted a mesés zuhatagokat, valamint a smaragdzöld színű tavak sziklákkal szegélyezett partjait is.

Krka Nemzeti Park, Skradinski bukForrás: Zoran Jelača

A legforróbb nyári napokon érdemes felkeresni Európa egyik legszebb és leghíresebb nemzeti parkját, a Šibeniktől 17 km-re található Krka-t, melynek fő látványossága a hét vízesés. Közülük a Roški slap a legkiterjedtebb, a Skradinski buk pedig a legnagyobb, s egyben a legismertebb vízesés. Forrása, a Topoljski vagy Veliki buk, amelyet a háttérben a királyi város, Knin ékesít, egyedülálló lehetőséget kínál, hogy élvezd a 22 méter magas vízesés lezúdulásának robaját, s, hogy akár megízleld a kristálytiszta forrásvizet.

Végül, de nem utolsósorban, mit sem ér az aktív nyaralás, ha nem kirándulsz el az ország legnagyobb tavához, a Biograd na Moru városához közeli Vrana-tóhoz. Mivel a tó vize úgynevezett elegyvíz (tehát se nem sós, se nem édes), tengeri- és édesvízi halak egyaránt élnek benne, így ez számos horgász kedvenc helyszíne is. Ezen kívül a természetpark különlegesen gazdag madárvilággal rendelkezik, ezért ne lepődj meg, ha útközben vadkacsákkal és a gémek különböző fajtáival találkozol. Ha szeretnél elmerülni a természet adta kincsekben, arra ezen a nyáron Horvátország lesz a legtökéletesebb hely.

 

A cikk létrejöttét a Horvát Idegenforgalmi Közösség támogatta.

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség
Előző
  • 1
  • 2
Következő
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek