Egy sokszínű nyári úti célra vágytok? Irány Horvátország tengerpartja

Ez a nyár más lesz mint a többi. Hogy miért? Mert hosszú várakozás és tervezgetés után, végre eljutsz Horvátországba, a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyére. Idén végre te is megtapasztalod milyen az, amikor neked csak a fürdőruhádat kell vinned, a napsütést és az élményeket a tengerpartok adják!

Horvátország tökéletes választás azok számára, akik a csendes nyaralást részesítik előnyben. Több mint ezer sziget, köztük Hvar, a legnaposabb mind közül, vagy éppen Brac, Pag és Vis-szigete, tele vannak műemlékekkel, kis templomokkal és erődökkel, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. Ha pedig nem tudunk ellenállni a tenger csillogásának, akkor irány a strand.

Hvar

A következőkben az ország lenyűgöző strandjai közül mutatunk be párat – olyanokat, amelyek évről-évre visszacsábítják az utazókat Horvátországba. Ha egyszer megtapasztaljátok a hangulatot, már nem lesz kérdés, hogy a szomszéd család miért mindig ugyanabba a horvát üdülőfaluba vagy szigetre tér vissza nyáron.

Díjnyertes strandok

A magyar utazók már idén húsvétkor is Horvátországot választották, mint külföldi „ünnepi" úti cél. 2023 első három hónapjában eddig több mint 13 000 magyar turista látogatott el az országba. A számuk pedig nőni fog, amint beköszönt a tartós jó idő, hiszen az idei kiemelt régiók, a Kvarner-öböl és Isztria is megannyi csodás stranddal és tengerparti városkával várja a látogatókat.

CrikvenicaForrás: Aleksandar Gospic

És ha már említettük a Kvarner-öblöt, akkor Crikvenica strandjai nem maradhatnak ki a sorból. A festői fekvésű tengerparti városkát elsősorban a családosoknak ajánljuk, mert itt minden van, ami egy jó családi nyaraláshoz kellhet. Biztonságos, hosszú és kényelmes partszakaszok, kellemes esti séták lehetősége a főutcán, és megfizethető éttermek. És ami még jobb, hogy itthonról viszonylag gyorsan elérhető autópályán.

Rovinj

Szintén családbarát strandként híresült el a Lone öböl strandja Rovinj mellett. A partszakaszt az egyik oldalról a Zlatni rt parkerdő szép fái szegélyezik és árnyékot adnak a legnagyobb melegben is; tehát van hova elbújni piknikezni a sok lubickolás után. Tapasztalatból írjuk, hogy a Krk-szigeten található, csaknem két kilométer hosszú, kavicsos Vela strand szintén megér egy látogatást. A strand az Adria egyik legbájosabb tengerparti városkájának belvárosban található és finom kavicsokkal borított. Arra kell csak figyelni, ha itt telepszünk le, mindig legyen nálunk fényvédőkrém, bár ez a tengerparti nyaralások amúgy is kötelező kelléke.

Murter, Slanica-öbölForrás: Ivo Biocina

Érdemes még megemlíteni a Slanica-öbölben található Murter szigetének homokfövenyes strandját, ami a sekély tengernek köszönhetően ideális családi fürdőzéshez, és még egy vízi csúszdát is találunk itt. A nap legmelegebb időszakában a strandot körülvevő fenyőfák árnyékában és a közeli éttermekben lehet felfrissülni.

Kék zászlós strandok

Horvátország sokféle stranddal büszkélkedhet, melyek nagy része Kék Zászló minősítésű. A 884 ellenőrzött strand 97,96%-át kiválónak minősítették fürdőzési szempontból. Függetlenül attól, hogy kalandra vágyunk-e a természet lágy ölén, vagy hajókázni szeretnénk eldugott strandok után kutatva, esetleg egy kis napozásra vágyunk, biztos, hogy találunk köztük egy saját kis édenkertet.

Konavle, PasjacaForrás: Zoran Jelaca

Ilyen díjnyertes szépség például a Konavle régióban található Pasjaca strand, mely a sziget szikláinak lábánál húzódik. A szájról szájra terjedő történet szerint 1955-ben egy alagút jött létre a tenger által gyakran elárasztott területen. Régen az ott maradt sziklákat az utak építésére használták, vagy a tengerparton hagyták. Néhány év múlva a hullámok ezeket a sziklákat kövekké, majd homokká alakították át. Így jöhetett létre a mai varázslatos Pasjaca strand, ami szépsége ellenére az ország egyik legeldugottabb és ismeretlenebb strandja volt, egészen 2019-ig, amikor is elnyerte az Európa legszebb strandja címet. Ez a strand nem a bulizós fiatalok és a vízi sport őrültek helye, ide azért zarándokolnak el az emberek, hogy pihenjenek és élvezzék a táj szépségét. Ez a hely maga a nyugalom.

Makarska, NugalForrás: Vjeko Begovic

Egy másik rejtett gyöngyszem a Makarska Riviérán található és minden bizonnyal Európa legrejtettebb strandjainak egyike. A Nugal Beach egy meredek sziklákkal körülvett kavicsos öbölben található, és csak gyalogosan közelíthető meg egy előkészített, de köves ösvényen a part mentén Makarska vagy Tucepi irányából. És bizony kedvelt strandja a nudistáknak.

Mint az aranyhalak

A helyiek szeretik azt hangoztatni, hogy az adriai strandok olyanok, mint az aranyhalak, minden kívánságot teljesítenek. És ha végignézünk a különböző strandokon, melyek csodás városokat tesznek még hívogatóbbá, akkor tényleg nem járnak messze az igazságtól ezzel a kijelentéssel.

Rab, Rajska partForrás: Aleksandar Gospic

A Rab szigetén található Rajska (Paradicsomi) strand 1,5 kilométer hosszan nyúlik el, és Kék Zászló státuszú, amely a víz minőségét és tisztaságát, valamint a természeti környezet egészének megőrzését jelzi. Nem csak a róla készült képeken szép ez a tengerpart.

Dugi otok, Sakarun strandForrás: Aleksandar Gospic

Dugi otok egy álomba illő zadari szigetcsoport, melynek leghíresebb strandja a fehér homokkal és fenyőerdővel határolt Sakarun partszakasz. Képeslapra illően szép, de annak ellenére, hogy mennyien kedvelik, megőrizte az egyszerűségét és természetes szépségét. A sekély víz miatt gyerekekkel is lehet ide érkezni; szép és biztonságos helyszín. Olyan ahova most azonnal felkerekednénk.

A cikk létrejöttét a Horvát Idegenforgalmi Közösség támogatta.

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösségek
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek