Végre nyitás! Így készülnek a nyárra az európai turistaparadicsomok

Egy rémálomba illő 2020-as szezon után a turisztikai szektor végre éledezik: a vendéglátósok és a szakemberek egy pezsgő, pandémia előtti világot idéző nyarat várnak 2021-től. Úgy néz ki, idén végre elmehetünk a tengerhez, de akár az örök hó birodalmába is. Ám ahhoz, hogy ez létrejöjjön, rengeteg intézkedésre volt és van is még szükség...

A biztató tendenciát mutató átoltottságnak köszönhetően az országok tavasszal nyitni kezdtek, a nyár elejére pedig reményeik szerint már a külföldi turizmus is beindulhat. A mindennapi életet érintő szabályozások és a nyári kilátások persze napról napra változhatnak, ezért nagyon fontos, hogy kizárólag olyan külföldi utazást foglaljunk, amely 100 százalékos pénzvisszafizetési garanciát tartalmaz.

Cervia településének partja Emilia-Romagna régióbanForrás: VisitCervia

Így nyugodtak lehetünk, hogy ha bármi történik, ami miatt a vakáció meghiúsul, a pénzünket visszakapjuk. A jelek azonban azt mutatják, hogy a járványhelyzet kedvezően alakul, így a határok nyitva állnak majd előttünk kedvenc úti céljaink esetében.

Horvátország: biztonságos úti cél, biztonságos szállások

A horvátoknál a turizmus a GDP 18,9 százalékát teszi ki, így őket mélyen megrázta a külföldi turisták számának 68 százalékos visszaesése 2020-ban. Nem csoda, hogy a horvát turisztikai minisztérium mindent megtesz azért, hogy Horvátország biztonságos úti cél legyen. Az elsők között voltak, akik üdvözölték az Európai Bizottság márciusi javaslatát az ún. digitális zöldigazolványról, amelynek lényege, hogy az oltottak, a 48 óránál nem régebbi negatív teszteredményt produkálók, illetve a koronavíruson igazoltan átesettek szabadon, karanténkötelezettség nélkül közlekedhessenek az Európai Unión belül.

A minisztérium emellett elindította a "biztonságos szállás" programot is. Ennek lényege, hogy a szálláshelyek és turisztikai egységek egy sor higiéniai és járványügyi előírásnak kell, hogy megfeleljenek, amit a hatóságok rendszeresen ellenőriznek. Április végéig máris több mint 10 ezer turisztikai szereplő csatlakozott a programhoz, miközben a horvát kormány a turizmusban dolgozók önkéntes oltását – régiótól függetlenül – is megkezdte. Az oltási hajlandóság ezekben a szektorokban magas, a horvátok pedig optimisták: szerintük már idén lehetséges, hogy a 2019-es külföldi látogatószámot megközelítsék.

Punat községe Krk sziget déli felén, a mintegy 3 km hosszú öböl keleti oldalán, szűk tengerparti területen fekszikForrás: Falkensteiner Hotel Park Punat

A 2021-es turisztikai szezon két főszereplője a várakozásoknak megfelelően Isztria és Krk szigete. Az osztrák, német és magyar turisták különösen ezeket a régiókat látogatják szívesen. A horvátok remélik, hogy ezek a területek továbbra is megőrzik szerencsés járványügyi pozíciójukat, és már májusra teljesen covid-mentessé válnak.

Nyitás tervezett időpontja: május 14.
Hova érdemes idén nyáron utazni Horvátországban? Krk, Isztria

Olaszország: covid-mentes szigetek és korlátozásmentes főszezon

Olaszországban a turizmus a GDP 13 százalékát teszi ki, nem csoda hát, hogy – a 2009 óta tartó látványos növekedést megszakítva – a pandémia 2020-ban 9,1 százalékos GDP-csökkenést hozott az olaszoknak. A második világháború óta nem volt ilyen drasztikus bevétel-kiesés az országban. A jó hír azonban az, hogy az olaszok legalább 4-5 százalékos javulásra számítanak már ebben az évben. Ezért persze mindent meg is tesznek: görög mintára, áprilisban az oltási sorrendben előre vették a kis szigetek lakóit, hogy ezek a területek mielőbb covid-mentes zónákká válhassanak.

Tavaly nyárra az ország ki tudott ugyan nyitni az esetszámok drasztikus csökkenése miatt, de később épp a turizmus számlájára írták a második hullámot, így az olasz kormány ezúttal óvatosabb. A nyitás üteme most lassabb, a karanténkötelezettség tavasszal hosszabb. Márciusban az olasz régiók többsége – a vörös Szardínia kivételével – a sárga zónába került, ahol hasonló szabályok léptek életbe, mint nálunk: teljes nyitás helyett például kizárólag az éttermek teraszai fogadhatnak vendégeket. "Most óvatosabbak vagyunk, hogy nyárra már csak rossz emlék legyen a járvány" – fogalmazott Mario Draghi miniszterelnök, miközben hozzátette, hogy azóta már a vakcinák is megjelentek, ami szerencsésen változtat az előző évi forgatókönyvön.

Cervia népszerű tengerparti nyaralóhely OlaszországbanForrás: VisitCervia

Olaszország június 2-án, az Olasz Köztársaság napján szeretné újraindítani a turizmust: addigra a tervek szerint minden népszerű turistaparadicsom covid-mentes lesz, és az ország jelentős része védettséget szerez a vírus ellen. A miniszterelnök szerint nagy az oltási hajlandóság ebben a szektorban, az olasz szállodák és éttermek pedig a szabályok betartására ösztönzik dolgozóikat, hogy a 2021-es főszezon már korlátozásoktól mentes, mégis teljesen biztonságos legyen.

Nyitás tervezett időpontja: június 2.
Hova érdemes menni Olaszországban? Kisebb szigetekre.

Gondtalan pihenés az ALDI Utazással!
Minden 2021.12.31-ig lefoglalt autós úthoz ingyenes pénzvisszafizetési garanciát biztosít az ALDI Utazás. Legkésőbb 10 nappal az indulás előtt, indoklás nélkül is lemondhatja az utat, és 100%-ban visszakapja az utazás árát. Legyen biztonságos és gondtalan a pihenése! (X)

Ausztria: egy nehéz síszezon után a nyár hozhatja el a nagy visszatérést

Osztrák szomszédainknál a turizmus a GDP 6,5 százalékát tette ki 2019-ben, ehhez képest a jelentős mértékben síszezonra (is) építő turizmus az elmúlt egy évben teljesen kiesett a járvány miatt. Noha még decemberben is bíztak a februári nyitásban, ez végül elmaradt. "A szállodai foglalások száma tavaly 21,17 millióval, 45,8 százalékkal 25,03 millióra csökkent 2019-hez képest. Ezen belül a külföldi vendégek száma 52,7 százalékkal, 15,09 millióra, a belföldi vendégeké pedig 30,6 százalékkal 9,94 millióra csökkent" – olvasható a Statistik Austria friss adatai között, amelyből az is kiderül, hogy a magyar turisták száma is a korábbinak a tizedére csökkent a téli szezonban Ausztriában.

A magyar működtetésű Hotel Sonnhof Salzburg tartományban, a Hohe Tauern Nemzeti Park területén találhatóForrás: Hotel Sonnhof Rauris

Ennek ellenére az osztrákok optimisták. A Sebastian Kurz osztrák kancellár által ismertetett ütemterv szerint május 19-től szigorú szabályok mellett a turizmus, a gasztronómia, a kultúra, a sport és a rendezvényszektor is újraindul. Május 24-től egy "zöld útlevél" nevű kártyát vezet be a kormány, ez hasonló az itthoni védettségi igazolványhoz: a beoltottak és a víruson átesettek jogosultak rá, illetve a 48 óránál nem régebbi PCR-teszt is belépésre jogosít számos helyre. (Ausztriában a tesztelés ingyenes.) Kiderült az is, hogy május 19-től a külföldiek előtt is megnyílnak végre a határok, a karantén-kötelezettséget csak a súlyosan fertőzött országokból érkezők számára tartják fenn. Magyarország szerencsére nem tartozik ezek közé.

Forrás: Hotel Sonnhof Rauris

Az esti 22 órás záróra július 1-ig fennmarad, azután viszont az éjszakai vendéglátás is kezdetét veszi. Tanulva a 2020-as síszezon hibáiból, a kormány kötelezővé tette minden hotelben és vendéglátóegységben az ún. covid-referens kinevezését, aki ellenőrzi a higiéniai és egyéb szabályok betartását (távolságtartás, maszkviselet stb.), mindemellett rendszeres hatósági ellenőrzéseket is tartanak. Az osztrák vendéglátósok abban bíznak, hogy az átoltottságnak köszönhetően júliusra olyannyira visszaszorul a vírus, hogy a turisták a nyár közepétől már a járvány előtt megszokott módon szórakozhatnak.

Nyitás tervezett időpontja: május 19.
Hova érdemes menni idén Ausztriában? Bécs, Salzburg tartomány

A cikk megjelenését az ALDI Travel támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek