Last minute utazás idén? Megéri! Lehetőségek és úti célok

Az elmúlt, kihívásokkal terhelt hónapok után sokan érzik úgy, hogy szeretnék a tengernél kipihenni magukat, esetleg külföldi városnézésre indulnának, vagy épp itthon wellnesselnének néhány napig. Szerencsére megvan a lehetőség arra, hogy mindezt biztonságosan és egészen jó áron tegyék, a last minute-konstrukciók különösen jó opciónak számítanak ebben az időszakban.

Miért jó most last minute utazni?

A last minute az utazási irodák aduásza: jót kapunk jó áron, és akár már a jövő héten, esetleg másnap indulhatunk. Igazi win-win szituáció: a turista jól jár, hiszen lényegesen kevesebbet kell költenie, mint amit egy jó előre lekötött nyaralásért kifizetne, a szervező pedig örül, mert értékesítette a mindeddig szabadon maradt helyeket is.

Ma már a kevésbé felkapott helyekre vágyó utazóknak is érdemes szétnézni a last minute ajánlatok között, akár a horvát tengerparthoz szeretnének eljutni, akár például egy salzburgi all-inclusive kiruccanás a tervük, amit nyár végén a teljes ár 30, de akár 50 százalékáért is megtehetnek.

Heiligenblut, AusztriaForrás: Hunguest Hotel Heiligenblut

A jelenlegi, járványveszéllyel terhelt helyzetben különösen hasznos erre a megoldásra építeni, ha nyaralásról van szó. Az utazási irodák munkatársai folyamatosan követik a híreket, így pontosan tudják azt is, hogy mikor, mely országok tartoznak a zöld zónába, amelyek szabadon - karanténkötelezettség nélkül - látogathatók. Míg egy több hónapra előre lefoglalt nyaralás részletei átláthatatlanok, az aktuális helyzetről a szervezőnek mindig pontos, naprakész képe van, ami az utazóknak is ad egyfajta biztonságot.

A minél előbbi utazás mellett szól a tény, hogy a déli tengerpartokért rajongó britek sárga jelzésű ország állampolgáraiként egyelőre nem utazhatnak karanténkötelezettség nélkül, így az általuk is frekventált célországokban - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Görögország - lényegesen kevesebb a turista. Mindenhol van lehetőség kényelmes és biztonságos távolságot tartani, és a panziók, éttermek mindegyikében örömmel - és a megszokottnál is szigorúbb higiénés szabályok betartása mellett - fogadják a magyar vendégeket.

Njivice, HorvátországForrás: Beli Kami

Hogyan érdemes last minute-utat választani?

Akár 70 százalékos kedvezmény? Lehetséges! - A hazai piacon átlagosan 30, 50 százalékos kedvezményre számíthatunk, de ha igazán szerencsések vagyunk, akár 60-70 százalékos árleszállítást is kifoghatunk.

Főként a buszos és autós utak a népszerűek - A repülés az utazások leginkább költséges eleme, és mivel a legjobb repülőjegy-árak általában csak korai foglalással érhetők el, a last minute-utak többsége buszos vagy egyéni utazással történő konstrukciót jelent. A legtöbbet a szálláson, illetve a különböző szolgáltatási csomagokon - pl. all-inclusive - lehet spórolni, de persze nagy szerencsével akár egy charter repülőjárat is horogra akadhat a last minute-út részeként.

Jobban jár, aki vállalja, hogy hétköznap utazik - A legtöbb turista hétvégi indulással foglalja le nyaralását, sokan pedig eleve kizárólag szombat-vasárnapra szakadnak ki a mókuskerékből. Éppen ezért egy keddi, szerdai vagy épp csütörtöki foglalással sokat lehet spórolni.

Funtana, HorvátországForrás: Resort Funtana

A rugalmasság eleve segít takarékosnak lenni - Last minute-utat semmiképp sem ajánlanánk olyannak, aki egy bizonyos úti célban, egy konkrét térségben, hotelben vagy épp szolgáltatás-csomagban gondolkodik. De aki úgy érzi, hogy szeretne a tengerparton pihenni, vagy egy impozáns európai városban csatangolni, bátran kérjen ajánlatot több helyről is. Aki azonban egy fix időponthoz kötött családi vagy épp munkához kapcsolódó eseményt kötne össze egy kis pihenéssel, az last minute helyett inkább foglaljon jó előre, az early bird-kedvezményekre építve.

A pénzvisszafizetési garancia kulcskérdéssé vált - Most, hogy az országok zöld, sárga és piros besorolása folyamatosan változhat, és hatványozottan fontos, hogy csak a makkegészséges emberek utazzanak, a pénzvisszafizetési garancia kiemelten fontos elemmé vált. Az önállóan szervezett utazás helyett éppen ezért célszerű olyan utazási irodánál szerződést kötni, amelynél egy jelképes összeg befizetése mellett az utazás indoklás nélkül is lemondható, és a cég 100 százalékban visszafizeti a teljes összeget.

Foglaljon pénzvisszafizetési garanciával az ALDI Utazásnál!

Bátran tervezheti idei nyaralását az ALDI Utazással, hiszen most minden autós utazás pénzvisszafizetési garanciával is igénybe vehető.


Egy 1500 forintos díjért cserében indoklás nélkül is lemondhatja az utazását, a befizetett díjat pedig az ALDI Utazás 100%-ban visszatéríti.


Részletekért és a több ezer ajánlat megtekintéséért látogasson el a www.aldi-utazas.hu honlapra.

Az utasbiztosítás továbbra is elengedhetetlen - Utasbiztosítást mindenképp érdemes kötni külföldi nyaralás esetén, hiszen ennek elmulasztása esetén egy egyszerű bárányhimlő vagy egy lábtörés miatt is érkezhet több százezer forintos kórházi számla.

BalatonfüredForrás: Happy Camp Balatontourist

Melyek most a legvonzóbb célpontok?

A last minute-utak jellegéből adódóan természetesen azok, amelyek busszal és autóval is megközelíthetők. Ha tengerpartról van szó, pl. Horvátország és Szlovénia is szóba jöhet, ha várost szeretnénk nézni vagy épp tópartra mennénk, gondolkodhatunk Ausztriában, de a belföldi úti célok közül abszolút befutónak számít pl. Tihany és Balatonfüred. A balatoni utak előnye, hogy nemcsak a tóban lehet fürdeni, hiszen remek szabadidős programokat lehet találni a tóparti településeken is, rossz idő esetére vagy csak a változatosság kedvéért pedig még mindig ott vannak a wellness-lehetőségek. Érdekesség, hogy a helyi lakosok közül sokan nem utaznak külföldre idén, ezért most a vidéki szálláshelyek örvendenek igazán nagy népszerűségnek.

Tehát ez a nyár sem kell, hogy az otthonmaradásról szóljon! Kellő körültekintéssel bátran felfedezhetjük a közeli tengerpartokat és városokat, ráadásul egy last minute-konstrukció esetén meglepően sokat spórolhatunk, miközben a hónapról hónapra változó járványhelyzet miatt sem kell aggódnunk.

A cikk megjelenését az Aldi Utazás támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek