Öt jó tanács és öt úti cél idén nyárra

Sokan teszik fel a kérdést a koronavírus-járvány miatti bezártság után, hogy idén vajon szabad-e, érdemes-e nyaralni menni. A válasz megnyugtató: igen, de kicsit másképp, mint ahogyan azt megszokhattuk. Az alábbiakban igyekszünk praktikus tanácsokkal szolgálni az utazáshoz, és egyben biztonságos úti célokat ajánlani.

Forrás: Dietmar Sochor

Miért jó most utazni?

Remek időzítés – Most nyugodtabban pihenhetünk, hiszen a szállodák nem olyan zsúfoltak, és a közös terekben is odafigyelnek arra, hogy szellősen üljenek, álljanak a vendégek. Aki irtózik a tömegtől, most egészen biztosan fellélegezhet.

Az útlemondási biztosítás véd a kötbér megfizetésétől – Míg korábban egy kis náthával vagy köhögéssel lazán nyaraltak az emberek, a járványhelyzet következtében a hatóságok és a vendéglátóhelyek mindenkit arra kérnek, hogy csak akkor induljanak el, ha teljesen egészségesnek érzik magukat.

A Magyar Biztosítók Szövetsége a szokásos utasbiztosítás mellett ún. útlemondási biztosítást is ajánl: ez a szerződéskötéstől az utazás kezdőnapjáig szól, és lemondás esetén az esetlegesen fizetendő bánatpénzt/kötbért, egyszerűen fogalmazva, a lemondási költséget téríti meg. A lemondás okai igen széles kört is felölelhetnek, ilyen lehet a biztosított vagy egy közeli hozzátartozó betegsége, halála, nagyobb kárú betörés, rablás, vagy pl. egy váratlan veszélyeztetett terhesség. A MABISZ mindenkit arra biztat, hogy utasbiztosítást és útlemondási biztosítást egyaránt kössön, hogy teljes biztonságban érezhesse magát.

Foglaljon pénzvisszafizetési garanciával az ALDI Utazásnál!

Bátran tervezheti idei nyaralását az ALDI Utazással, hiszen most minden autós utazás pénzvisszafizetési garanciával is igénybe vehető.

Egy 1500 forintos díjért cserében indoklás nélkül is lemondhatja az utazását, a befizetett díjat pedig az ALDI Utazás 100%-ban visszatéríti.

Részletekért és a több ezer ajánlat megtekintéséért látogasson el a www.aldi-utazas.hu honlapra.

Hova szabad és érdemes menni?

Az úti célt mindenképpen körültekintően válasszuk meg! A távoli, csak repülővel elérhető, egzotikus turistaparadicsomok helyett most koncentráljunk inkább belföldre - a hazai wellness-lehetőségekre, a Balaton-parti településekre -, és persze legközelebbi szomszédainkra, mint például Ausztriára, Horvátországra vagy Szlovéniára.

Ezekbe az országokba a magyar állampolgárok korlátozás nélkül léphetnek be, és sem beutazáskor, sem a hazatérés után nincs szükség házi karanténra. Az osztrák, a horvát és a szlovén hatóságok csak meghatározott, járványügyi szempontból biztonságosnak tartott országokból engednek beutazókat, ezzel is minimalizálva a veszélyt. A magyar turisták érkezésére ezekben a célországokban mind felkészültek.

Forrás: Atelier Wolkersdorfer/Gerhard Wolkersdorfer

Tippek, amelyekkel biztonságossá teheti az idei nyaralást

Tervezzen gondosan! A wellness szállodákat gyakrabban fertőtlenítik, és eleve kevesebb vendéget fogadhatnak, ezzel együtt azonban muszáj előre tervezni pl. a szauna vagy a jacuzzi használatát is, ahol egyszerre csak egy vagy két ember lehet bent. Idén nyáron a hazai wellness-világ egyik legnépszerűbb biztonságos úti célja például Hévíz lehet.

Vigyen kézfertőtlenítőt a strandra is! A Balaton, azon belül is Siófok továbbra is kedvelt célpont. Ha épp nem a magyar tengerben úszunk, adott a lehetőség egy sor izgalmas családi kirándulásra: Bella Állatpark, Víztorony vagy a Bebó Aquapark. Ide is érdemes alapvető higiéniai felszereléssel érkezni: maszkkal, kesztyűvel és kézfertőtlenítővel, amit a strandon is használhatunk.

Bátran próbáljon ki új dolgokat! Burgenlandban vár a Fertő-tó, Salzburg környékén, Tirolban és Karintiában pedig rengeteg hegyi túraútvonalat végigjárhatunk. Ezeknél járványbiztosabb program aligha létezik, ráadásul meglepően sok helyen bérelhető akár elektromos kerékpár is a hosszabb túrákhoz.

Forrás: Bled Tourist Board / Bor Rojnik

• Kapcsolja ki magát! Szintén szuper kikapcsolódásra van lehetőség az Adria partján, az Isztriai-félszigeten, vagy pl. a szlovén Izola városa mentén. Innen akár a 16 km-re fekvő Triesztbe is kirándulhatunk, ami Olaszország járványügyi szempontból biztonságosnak mondható területeihez tartozik a kezdetektől fogva, de persze ott van a csodálatos Bledi-tó is Szlovéniában. Ha pedig már egyszer pihenünk, a céges mobiltelefont érdemes a hotel széfjében elhelyezni az érkezés napján, és csak a hazaindulás napján elővenni azt.

Kiránduljon! Örök sláger Horvátország, és tény, hogy idén sem kell lemondani a horvát tengerpart közelségéről. Észak-Dalmáciában azonban nemcsak fürdeni, hanem túrázni is jókat lehet: a Krka Nemzeti Park vagy Kornati Nemzeti Park például remek kirándulóhelyek. Érdemes ezeket autóval megközelíteni.

Forrás: SGFd.o.o/Sgfd.O.O

És bár ez a nyár egy kicsit más lesz, mint a többi, egyáltalán nem azt jelenti, hogy otthon kell ülnünk. Sőt, talán most nyugodtabb lehet a pihenésünk, mint valaha, miközben számos új dolgot és számunkra korábban ismeretlen tájat fedezhetünk fel.

A cikk megjelenését az Aldi Utazás támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek