Egy sziklán keressétek Svájc legismertebb éttermét

A Svájcban található Äscher étterem akkor lett igazán népszerű, amikor bekerült a Huffington Post 2014-es, a világ öt legizgalmasabb éttermét tartalmazó felsorolásába, később pedig egy National Geographic címlapfotó pörgette fel még jobban az érdeklődést. Hogy miért? Leginkább a fekvése miatt, mivel a fogadó egy sziklára, pontosabban egy sziklába van beépítve.

Forrás: Berggasthaus Aescher-Wildkirchli/Facebook

Út a fogadóhoz

Az Appenzell kantonban, Wasserauen település közelében található étterem eredetileg vendégháznak épült 1884-ben, majd az ország egyik legismertebb étterme lett. Nem könnyű gyalog feljutni oda, de a hely nagyon megér némi lihegést. Aki nem csak enni szeretne itt, hanem megszállni is, különleges élményben lehet része. Egyszerű, ám tiszta szobában tudja tölteni az éjszakát, és napközben csodálatos helyekre kirándulhat.

Forrás: Berggasthaus Aescher-Wildkirchli/Facebook

A legtöbb látogató Wasserauenből érkezik kabinos felvonóval, ahol a hegyi állomásra érve 15 percnyi sétával elérhető a fogadó. A kalandvágyóbbak hegyi ösvényeken másznak fel az étteremhez. Előfordul, hogy az ösvények még májusban is hóval borítottak, így ha valaki kedvet kapott a túrához, érdemes utána néznie, hogy éppen milyen az időjárás Wasserauen környékén.

Forrás: Berggasthaus Aescher-Wildkirchli/Facebook

Aki viszont úgy dönt, hogy „megdolgozik" az ebédjéért, és saját lábán gyalogol fel, körülbelül hét kilométert kell felfelé haladnia három órán keresztül 1454 méteres tengerszint feletti magasságig. Mindig a Wasserauen állomásról kell elindulni, hogy körülbelül egyórás séta alatt, meredek emelkedőkön elérjük a Seealpsee-t, egy gyönyörű hegyi tavat, amely rendkívüli panorámát tár elénk: a hegycsúcsokkal körülvett tavat.

Forrás: Berggasthaus Aescher-Wildkirchli/Facebook

Ezután egy meglehetősen meredek ösvényen haladhatunk tovább, amely végül az Ascher fogadóhoz vezet, ahonnan szintén felejthetetlen kilátásban gyönyörködhetünk, és ahol jellegzetes ételeket kóstolhatunk meg. A fogadó közelében találhatóak a Wildkirchli-barlangok és a remetekápolna is. Sokan döntenek úgy, hogy inkább gyalog nekivágnak, mert a környező táj szépsége olyan, mint a mesében. Innen csodálatos kilátás nyílik a hegyekre, miközben olyan helyen tartózkodunk, ahol eláll a lélegzetünk.

Forrás: Berggasthaus Aescher-Wildkirchli/Facebook

Ősi receptek, helyi specialitások

Korábbi tulajdonosa még a 2018-as szezon végén hagyta ott ezt a helyet, mivel szerinte az akkori infrastruktúra és a ház elavult volt, és képtelen volt tartani a tempót a vendégek rohamával. Mára azonban újra kinyitott a megújult fogadó, és finom ételekkel, na meg friss hegyi levegővel várja a vendégeket.

Forrás: Berggasthaus Aescher-Wildkirchli/Facebook

A hely májustól októberig tart nyitva, és a hét minden napján 7.30-kor nyit ki. A konyha 11 és 20:30- között áll a betérők rendelkezésére. Novemberben is nyitva vannak még általában, 8-20 óráig, akkor 11-től 19:30-ig szolgálnak fel meleg ételeket.

Forrás: Berggasthaus Aescher-Wildkirchli/Facebook

Receptjeik visszanyúlnak a gyökerekhez: helyi specialitásaikhoz, hagyományaikhoz, és ebből készítik el kulináris ételeiket. Szorosan együttműködnek a helyi termelőkkel, és ki szeretnék venni a részüket az Alpok kulturális gasztronómiai örökségének fenntartásában is.

Forrás: Berggasthaus Aescher-Wildkirchli/Facebook

Örökségükhöz szorosan kötődnek azok az összetevők, amelyek a szegények táplálékaként is ismertek, és feledésbe merültek. Ezen összetevők egyike például a Rajna-völgyi ribelmais (különleges őrölt kukoricafajta), amiből különféle péksüteményeket készítenek. Olyan ételeket és italokat alkotnak és kínálnak fel, amelyek ezt a varázslatos történelmi és földrajzi helyet a kulináris élvezet egyik különleges helyszínévé varázsolják.

(Forrás: siviaggia.it, aescher.ch, Travelo)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek