Ez a legveszélyesebb thai étel, amit messze el kell kerülni

Fontos hangsúlyozni, hogy a világ egyik legnagyszerűbb konyhájáról beszélünk. Mennyei a Pad Thai, ami talán a legismertebb nemzeti ételük, isteni a Tom Yum csípős-savanyú garnélarákos levesük, kihagyhatatlan a thai zöld csirke curry kóstolása, és még hosszan folytathatnánk a feltorolást. A világhírű konyhának létezik viszont egy olyan étele is, amelyből csupán egyetlen falat elfogyasztása végzetes lehet – írja a ladbible.com.

Így néz ki a Koi pla, amely rengeteg ember halálért lehet felelősForrás: Chainwit/Wikipedia

Noha ez az étel biztosan nem olyan fogás, amit látni lehet a helyi thai kifőzdék étlapjain, mégis rendkívül népszerű Thaiföld Khon Kaen tartományban. A Koi pla néven ismert étel darált nyers halból áll, amit fűszernövényekkel és citromlével ízesítenek. Rengetegen fogyasztják, különösen népszerű az ország egyik legszegényebb tartományában, Isaanban, pedig akár egyetlen ellfogyasztott falat belőle májrákhoz vezethet.

Pontos adat nincs róla, de úgy gondolják, évente 20 000 ember haláláért felelős Thaiföldön.  

Valójában nem a hal okozza a májrák kialakulását a fogyasztókban, hanem a bennük élő parazita laposférgek, mételyek. A paraziták a Mekong régió édesvízi halaiban honosak.

Egy thaiföldi orvos, Narong Khuntikeo jelenleg is a csemege fogyasztása ellen küzd, miután mindkét szülője májrákban húnyt el, azután, hogy a szóban fogó ételből ettek. Khuntikeo, – akihez tudósok, orvosok és antropológusok is csatlakoztak – négy évet töltött azzal, hogy Isaan régió falubeli lakosait tesztelje a parazita jelenlétére. Vizsgálataival kiderítette, hogy egyes közösségek lakóinak 80 százaléka lenyelte a halálos parazitát. Emiatt igyekszik információkat és felvilágosítást nyújtani a koi pla étel veszélyeiről, és már olyan iskolai tantervet is bevezettek, amelynek célja, hogy a gyerekeket megtanítsa a nyers ételek kockázataira. Azok, akik az egészségügyi kockázat ellenére ellenállnak a változásoknak, azt állítják, hogy a hal főzése – a parazita elpusztításának legjobb módja – teljesen tönkreteszi az étel ízét.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek