Minden, amit Magyarország legrégebbi pezsgőpincészetéről tudni kell

A Törley József által alapított, immár több mint 140 éves múltra visszatekintő pezsgőgyár indulásától kezdve mind a mai napig a hazai piac központi szereplőjének tekinthető. Magyarország messze legnagyobb összefüggő szőlő-termőterületével rendelkezik, és számos rendkívül érdekes rekord kapcsolódik a Törley névhez. Most három igazi érdekesség következik.

TörleyForrás: Olah Gergely Mate/KNK PR&Média

A soknál is sokkal több pezsgőt készítenek

Meg tudnád saccolni, hogy hány fajta pezsgő létezik? A Törley név Magyarországon szinte a pezsgő szinonimája. Messze a legismertebb pezsgőmárkák egyike, ám azt már kevesebben tudják, hogy mennyire nagy a palettája. Ennek nagysága még a piacon jártas szakemberek egy részének is igencsak meglepő lehet. A társaság Magyarországon egyedülálló módon négy féle technológiával, nem kevesebb, mint 60 féle pezsgőt készít a teljesen száraztól az édesig. Ezek között vannak a tradicionális eljárással készített pezsgők, amelyek legkevesebb 24-36 hónapig érlelődnek a pincékben. Az eljárás különlegessége, hogy ilyenkor a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött.

TörleyForrás: Olah Gergely Mate/KNK PR&Média

Magyarország legnagyobb szőlője

A Törley – a szó legszorosabb értelmében – Magyarország legnagyobb felületen működő borászati vállalkozása és szőlőtermelője. Az etyeki dombokon és vonzáskörzetében ugyanis csaknem 900 hektár saját, s ami igazán különleges, egybefüggő szőlőterülettel rendelkezik. A társaság egyébként a szőlőtermesztéstől kezdve a palackozásig valamennyi munkafolyamatot ellenőrzi, illetve maga végzi, így tehát a pezsgő- és borkészítési technológia immár több mint 140 éve, az 1882-es alapítás óta házon belül van.

TörleyForrás: Olah Gergely Mate/KNK PR&Média

Meglepő hol piacvezető a Törley

Külföldi piacok nélkül egyetlen, szektorában meghatározó vállalat sem létezhet. Ennek fényében abban nem sok meglepő van, hogy a Törley az elkészített pezsgők több mint egyharmadát, a borainak mintegy felét exportra szállítja. A magyar pezsgő legfontosabb piacai Skandináviában, Kanadában és a Baltikum országaiban találhatók, de eljutnak olyan távoli helyekre is, mint Kína, Japán, de Ghánában és Nigériában is isznak Törley készítményeket.

TörleyForrás: Olah Gergely Mate/KNK PR&Média

Utóbbiak igazán különleges helyszínnek számítanak, az azonban kifejezetten meglepő, hogy van olyan ország, ahol az egy főre jutó Törley pezsgőfogyasztás bizony a magyarországihoz mérhető! Észtországban a piacvezető Törley pezsgőből egy főre számítva évente körülbelül annyi fogy, mint itthon. Ehhez mérhető hatalmas szakmai siker az is, hogy a kanadai Quebec tartományban a pincészet egy meghatározó márkája, a Hungaria Grande Cuvée Brut pezsgője a piacvezető. Mindez azért is különösen nagy szó, mert ezt a tartományt elsősorban francia ajkúak lakják, ahol a francia márkák roppant erős beágyazottsággal rendelkeznek.

Forrás: KNK PR&Média/Törley

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek