Az ajándékozás öröme: magyar bor a karácsonyfa alatt

Az advent időszakában minden nappal egyre többet foglalkozunk a karácsonnyal. Az ünnepi menü megtervezése mellett a megfelelő ajándékok kiválasztása és beszerzése is rengeteg fejtörést okoz. Minek örülne a nagypapa, mivel lepjük meg a barátainkat, mit vigyünk, ha vendégségbe hívnak minket? Sokan az utolsó pillanatban berohannak egy szupermarketbe, és lekapnak a polcról egy üveg bort – ami azután vagy ízlik a megajándékozottnak vagy nem. De biztos, hogy ennek így kell lennie? A bor sokkal több lehet, mint kényszerűségből választott „last minute" megoldás.

Kétségkívül nem egyszerű a legmegfelelőbb palackozott nedű kiválasztása, de érdemes időt szánni rá. Ma már tobzódhatunk a számtalan híres-neves vagy feltörekvő pincészet kiváló minőségű vörös-, fehér és rosé borai között, szinte csak a pénztárcánk szab határt. Persze emellett sok más szempontot is figyelembe kell vennünk: a megajándékozott neme, ízlése, fogyasztási szokásai mind-mind segítségünkre lehetnek a tökéletes bor kiszemelésénél. 

Forrás: Unsplash

Amint az sem mindegy, honnan származik a jelöltünk. A magyar borok világhírűek, hiszen minden igényt kielégítő palettáról választhatnak a hegy levének kedvelői: a manapság igen divatos könnyed, illatos fehér borok mellett a tokaji aszú, a furmint, a sárgamuskotály, a hárslevelű és az egri bikavér is mind-mind kedvelt italok kontinensünkön és azon kívül is. Ha hazai bort választunk, azzal nemcsak azt a gondolatot közvetítjük, hogy a legkiválóbb minőséget szeretnénk ajándékba adni, hanem hogy tiszteljük és megbecsüljük a magyar termelőket és a munkájuk eredményét.

Valóban jó karácsonyi ajándék a bor?

A karácsony az ünneplés, a meghitt hangulatú együttlétek, a család ideje. Azonban a legjobb személyre szabott ajándék megtalálása szeretteink számára néha frusztráló élménnyé válhat. Ha még nem sikerült kitalálni, mit is adjunk családtagjainknak, barátainknak vagy kollégáinknak az ünnepi szezonban, még van időnk a legjobb döntés meghozatalára: egy palack finom borral biztosan örömet szerzünk majd nekik.
Addig is, amíg a következő hetekben célirányosan keresgélünk, a bevásárlókörutaktól elfáradva esténként otthon lazíthatunk egy pohár jó magyar vörös- vagy fehér borral a kezünkben. A kellemes kikapcsolódás mellett nem utolsósorban magunk is letesztelhetjük, hogy mit fogunk majd a karácsonyfa alá tenni. Egészen más úgy átadni az ajándékunkat, hogy tudjuk: minden szempontból a legtökéletesebb lesz.

Forrás: Unsplash

Pozitív üzenetek

A karácsonyra kapott bor azt sugallja szeretteiknek, hogy különös figyelmet szentelünk nekik. Hiszen nem csupán rájuk gondoltunk, hanem az ízlésükre, a személyiségükre is. Azon túl, hogy a bor az ünneplést szimbolizálja, a másokkal való megosztásra is ösztönöz, ezért közösségteremtő ereje is van. Egy vagy több üveggel ki lehet bontani az ünnepi vacsorához, az ajándékba vitt bor közös elfogyasztása pedig kiváló alkalom egy jó hangulatú baráti beszélgetéshez is, amelynek során elmélkedhetünk zamatról, karakterről, a kulturált fogyasztás nyújtotta élményekről, emlékeinkről. Így kapcsolódik egymáshoz az ajándékozó és a megajándékozott, a bor és az ünnep.

A pozitív élmények azonban már a karácsonyi bevásárláskor elkezdődhetnek, ha úgy tekintünk a borra, mint érzelmekben, kultúrában és hagyományokban gazdag ajándéktárgyra. Ehhez azonban az szükséges, hogy ne véletlenszerűen válasszunk.

Melyik lesz az igazi?

Felmerül tehát a kérdés: milyen bort vegyek? A drága borok feltétlenül jobbak? Melyik évjárat a legfinomabb? Először is a magasabb ár nem feltétlenül jelent magasabb minőséget. Sok hazai bornak verhetetlenül jó az ár-érték aránya, ezért mindenki megtalálhatja a pénztárcájának megfelelő kiváló minőséget.

Magyarországon 6 borrégió (Tokaji, Felső-Magyarország, Felső-Pannon, Pannon, Balaton és Duna borrégió) ezeken belül 22 különböző borvidék helyezkedik el. A palackokon általában az utóbbiakat szokás feltüntetni, így a fogyasztók számára tökéletesen behatárolható a bor származási helye.
Hogy a legtökéletesebb ajándékot tudjuk kiválasztani az ünnepekre szeretteinknek, érdemes felkeresni az interneten különböző borkalauzokat, ajánló oldalakat, mint például ez a szórakoztató és hasznos borválasztó kvíz. Segítségével tíz – a megajándékozott személy egyéniségére vonatkozó – kérdés alapján megtaláljuk a hozzá legjobban illő borfajtát, valamint annak a régiónak a nevét, ahonnan érdemes választanunk. Ráadásként rövid bemutató videókat is megnézhetünk, amelyek által az adott borfajta még jobban megismerhető. De ez még nem minden: az oldalon remek boros recepteket is olvashatunk, amelyek segítenek az ünnepi menüt még különlegesebbé tenni.
Készüljünk a karácsonyra, koccintsunk, szerezzünk örömet magyar borral!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek