Október 21-én rendezik meg a Somlói Juhfark Ünnepet

A Somlói borvidék nevezetes szőlőfajtája, a juhfark válogatott tételeit vonultatja fel október 21-én a somlói Tornai Pincészetben a tizennégy helyi borászat részvételével meghirdetett 8. Somlói Juhfark Ünnepen. Az eseményre workshopokat, pincelátogatást és dűlőtúrát is terveznek a szervezők, az őszi színekben pompázó Somló hegyen.

Forrás: Somlói Juhfark Ünnep / Press

A juhfark a Somló ősi fajtája, és évszázadok óta utánozhatatlan párost alkotnak: "együttműködésükből" olyan borok születnek, amelyek a világ leghíresebb borvidékein készülő nagy borokkal is felveszik a versenyt - hangsúlyozták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A somlói terroir - az egyedi kőzetösszetételű, vulkanikus talaj és a helyi klimatikus viszonyok - egyedülálló ízvilágot ad az itteni boroknak, a juhfark pedig olyan fajta, amely ezt a különleges ízvilágot a legszebben képes megmutatni.

A juhfarknak "rengeteg arca van", és minden borstílusban kiemelkedő minőséget produkál. Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és sok esztendőn át a legjobb formáját mutatja. Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető.

A Somlói Juhfark Ünnep a somlói borászok összefogásából jött létre, és 2016 óta évről évre megrendezik. Az esemény ideje alatt a borok készítői maguk kínálnak és mesélnek az egyes tételekről, válaszolnak a vendégek kérdéseire. Az idei sétálókóstolón 2017 és 2022 közötti évjáratú, változatos stílusban készült borokat, 14 pincészettől összesen 25 tételt kóstolhat a közönség.

A somlói transzferjárat - már csak a kipróbálása miatt is érdemes részt venni az ünnepenForrás: gaborfoto.com/Nagy Gábor Somlói Juhfark Ünnep / Press

A megszokott dűlő- és pincetúra mellett két új workshopot is meghirdettek: somlói és nem a Somlón készülő juhfark tételek összehasonlító kóstolóját, valamint juhfarkból készült borkoktélok bemutatóját és kóstolóját. A rendezvényre különbusz indul Budapestről, és a jegyhez ingyenes transzferszolgáltatás jár a környék szálláshelyeiről - közölték a szervezők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek