Eljött Budapest egyik legjobban várt nyitása! Megújult a Normafa Síház Étterem

Ott voltunk és saját szemünkkel láttuk micsoda munkával és odaadással újult meg a főváros egyik ikonikus helyszíne, a Normafa Síház Étterem. Természetesen sokunk maga előtt látja még mindig a régi, kockás terítős, fapados és piros lábosból evős hangulatát a helynek, de az is biztos, hogy ilyen formában már eljárt felette az idő. Az új stílus és hangulat nagyon új, de jól áll az épületnek és jól áll a Normafának is. A hónap végéig tesztüzemben működik a hely, menjetek és nézzétek meg magatoknak.

Ahány család, annyi szokás és ízlés - ez volt a fő gondolat a Normafa Síház Étterem gasztronómiai csapatának és étlapjának tervezésekor. A nyitó kínálat három elismert séf, Kovács Árpád (Vár: A Speiz, Felix Kitchen & Bar) Futó Gergely (Platán), és Kelemen Áron (Mazel Tov, Tereza) csapatmunkája.

Forrás: ©Gosztom Gergő

A séfek közösen állították össze az étlapot, mindenki hozta a saját ötleteit. A koncepció alapja a tradicionális magyar konyha, amit a szakemberek nagy technológiai tudásával és fúziós - főképp francia és ázsiai - csavarokkal színesítenek. A cél az volt, hogy mindenki tudjon magának választani legalább egy kedvenc fogást.

Hagyomány és modernitás

A hely egylőre nagyon új, kellemes és puha hangulatot áraszt. Bár már nem az a kályhás, fröccsözős változat, mint régen volt, de ennek ellenére hívogató és bizony meg is közelíthető. Nem kell miatta kisestélyibe öltözni, hacsak nem akarunk, mert éppen egy születésnapot vagy évfordulót szervezünk az erdő közepére.

Forrás: ©Gosztom Gergő

"Egy olyan helyet képzeltünk el, ahová napközben futás után  is be lehet ülni meginni egy kávét és
egy esti találkozóhoz is ideális helyszín" - mesélte Csókay Bence, az étterem egyik tulajdonosa a helyszíni bejáráson. "A környék gyerekkorom óta a szívügyem, itt nőttem fel, ide köt sok emlék és most is itt élek, már a saját családommal. Mióta a régi klasszikus éttermek bezártak errefelé, régóta hiányzott egy hely a családi étkezésekhez. Gyerekkorom óta sportolok, mindig sok időt töltöttem a hegyen. A sport, a természet és a Síház szeretete mellett ez a hiányérzet vezetett minket ide, hogy csináljunk egy olyan vendéglátóhelyet, amire mi magunk is vágytunk. "

A tradicionális magyar konyha fogásai mellett mást is szerethetünk, így kerülhet egymás alá az
étlapon a bajai halászlé, a karfiol steak, a pho leves, a tojásos galuska és a nápolyi pizza. A
sokszínűség hátterében az áll, hogy a Síház szeretne minél gyakoribb szereplő lenni a környéken
lakók életében. Az alkotók bíznak benne, hogy a választék és az izgalmas ízek sokakat
visszacsábítanak a hegyre és hamar kiépül a hely törzsközönsége.

Meleg gombasalátaForrás: ©Puskás Nóra

A bejáráson kóstolóadagokban mi is megkóstoltunk pár finomságot ezek közül a különböző fogások közül, és sikerült is azonnal kiválasztani 3-4 olyat, amiért bizony visszamennénk. Ilyen volt például a meleg gombasaláta, amit mogyoróval, korianderrel és hajdinával, valamint ropogós salátalevéllel tálaltak, és jó minőségű szójaszósszal, valamint szezámolajjal ízesítettek.

Normafa, Síház, erdő, építészetForrás: ©Puskás Nóra

Kiváló és egészen különleges ízek keveredtek a vaddisznó ragulevesben, ami olvadósan puha vaddisznó pofával, kakukkfűvel, feketegyökérrel és vargánya gombával készült.

Forrás: ©Puskás Nóra
A Síház halászleve
A bajai halászlé Kelemen Áron egyik signature fogása. Nagyon tiszta lével, passzírozás nélkül csak a végén egy szűréssel készül, egy adaghoz körülbelül 1 kiló húst használnak, hogy egy nagyon koncentrált hal ízű lé legyen a végeredmény. A leves különlegessége, hogy betétként bőrén sütött pontyfilé kerül bele és házi gyufatészta.

A főételek közül meg kell még említeni a karfiol steak-et, amit házilag savanyított kókuszkefírből készült curry alappal és jázmin rizzsel tálalnak, a rántott tokhalat spenót főzelékkel, és a sült kacsacombot, ami tökéletesen volt elkészítve; a bőre ropogott a hús pedig szaftos maradt, de rendesen át is sült. Köretként langyos lencsesaláta és sült káposzta (nem párolt vöröskáposzta) került mellé a tányérra.

Az épület

A természetközeliség nem csak a tányérok, hanem az épület szempontjából is fontos volt. A fa belső tereknek és a hatalmas üveg tolóajtóknak köszönhetően úgy érezhetjük, hogy bent, a pizzakemence mellett ülve is az erdő részei lehetünk. 

Forrás: ©Egyed Péter

A Normafa Síház új stílusát Hetedik Műterem és a Studio Konstella alakította ki. A két cég lett ugyanis a
Hegyvidéki Önkormányzat meghívásos tervpályázatának nyertese. Az épület felújítása és kibővítése az ő együttműködésük révén valósult meg, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével.

Az építészek a harmincas évek legelején emelt épület eredeti karakterének visszaállítására törekedtek. Ennek a legjobb példája, hogy a védettség alatt álló Síház félkör alakú teraszáról eltávolították az üvegezést, és eredeti formájában fedett, de mégis nyitott térré alakították, ahol most kényelmes kanapék és fotelek várják a vendégeket. 

Vojnits Alíz sporttal, erdővel kapcsolatos tematikájú festményei a Normafa régi idejének hangulatát idézikForrás: ©Gosztom Gergő

Az eredeti épületbővítést "a természeti környezettel, a völggyel párbeszédet folytató könnyed,
transzparens, lebegő hatású faszerkezetű pavilonban fogalmazták meg." Ide került a bár, és itt bent üldögélve tényleg minden évszakban megcsodálhatjuk a Normafa alakulását. Az étterem októberben végéig tesztüzemben működik, és szívesen fogadja a látogatók visszajelzéseit. 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek