Megvan az első étterem a kelet-európai régióban, amely három Michelin-csillagot kapott

A Hisa Franko lett Szlovénia és a kelet-európai régió első étterme, amely három Michelin-csillaggal büszkélkedhet, a Kranjska Gorában található Milka pedig megkapta második csillagját, írja az MTI.

A Hisa FrankoForrás: AFP/Jure Makovec

Ana Rost, a Hisa Franko étterem séfjét 2017-ben a világ legjobb női konyhafőnökének választották. A Michelin Guide korábban nem vizsgálta a szlovén gasztronómiát, de éppen Ros miatt döntött úgy, hogy 2020-ban Szlovéniáról is kiadnak regionális kalauzt.

A Hisa Franko séfje, Ana RosForrás: AFP/Jure Makovec

A Hisa Franko a buja erdőktől zöldellő Soca-völgyben található, és a vidék hagyományait, illetve helyi alapanyagait felhasználva gondolja újra az ország ismert és kevésbé ismert fogásait. A tornyosuló hegyek, erdei finomságokat rejtő völgyek és zúgó vízesések között megbújó étterem egyszerre menedékhely és laboratórium is a séf és csapata számára – írtuk egy korábbi cikkünkben.

"A harmadik Michelin-csillag a kreativitás, az innováció és a konyhaművészet iránti elkötelezettségünk elismerése. Ez megerősít minket abban, hogy jó úton járunk" - közölte a Hisa Franko, miután a világ 140. éttermeként megkapta a Michelin-kalauz legmagasabb elismerését.

Hisa Franko: Szarvasszív, osztriga, kivi és cékla és zöldek a hegyi farmrólForrás: AFP/Jure Makovec

"A Hisa Franko lenyűgözte a Michelin ellenőreit a Michelin Guide Szlovenia első kiadásához képest folyamatosan javuló minőségével, egyedi kóstolómenüvel büszkélkedik, olyan ételekkel, amelyek eredeti színekkel, ízekkel és textúrákkal tűnnek ki" – írta a Michelin Guide.

Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója szerint a Hisa Franko "a világ gasztronómiai zászlóshajójává válik, és megerősíti Szlovénia pozícióját a globális kulináris rangsorban".

A Hisa Franko lenyűgözte az ítészeketForrás: AFP/Jure Makovec

A Kranjska Gorában található Milka étterem, amelyet David Zefran séf vezet, alig egy évvel az első csillag megszerzése után kapta meg a második csillagját. Az ellenőrök szerint a menü "nagyfokú eredetiséget és kifinomultságot mutat, valamint a szezonalitást és regionalitást ünnepli".

További hét étterem, a Radovljica melletti Vila Hisa Linhart, a Maribor melletti Hisa Denk, a vipavai Pri Lojzetu, a Nova Gorica-i Dam, továbbá a közép-szlovéniai Horjul városkában található Gostisce Gric, a portorozi COB, valamint a ljubljanai Strelec étterem sikeresen megtarthatta csillagját.

Hét szlovén étterem Bib Gourmand minősítést kapott, 43-at pedig Michelin-tányérral tüntettek ki, ezt olyan éttermek kapják, amelyek egyedi választékkal rendelkeznek.

Hisa Franko: Fehér spárga, vad magnólia virágszirom, füstölt tojásos mártogatós és hámozott dióForrás: AFP/Jure Makovec

A Michelin 2020-ban egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét. A gasztronómiai kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kíván rámutatni azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget. Szlovéniában összesen hét olyan étterem van, amely megkapta a zöld Michelin-csillagot.

Ha pedig Szlovéniában járva olyan helyeket kerestek, ahol ár-érték arányban a legfinomabb ételeket kóstolhatjátok, akkor kattintsatok ide, ahol a Gault&Millau nemzetközi étteremkalauz által díjazott éttermeket találjátok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek