Íme Horvátország legújabb Michelin-csillagos étterme

A horvát gasztronómia szárnyalásának legújabb bizonyítéka a Michelin csillaggal kitüntetett Korak családi birtok, mely Jastrebarsko lenyűgöző vidéki környezetében található. Ez a különleges célpont garantáltan megmozgatja az érzékszerveket és felébreszti az ínyencek kíváncsiságát.

Korak - egy családi birtok

Horvátország immár összesen tizenegy olyan rangos helyszínnel büszkélkedhet, amelyek szerepelnek a Michelin-kalauzban. A legújabb Michelin-csillagot a Zágráb melletti dombos lejtőkön található Korak családi birtok kapta. A család minden tagja, beleértve még egy kutyát is, hozzájárul a birtok fenntartásához és működtetéséhez, ahol nap mint nap azon tevékenykednek, hogy a legkiválóbb borok, ételek kerüljenek az asztalra. 

Finomabbnál-finomabb falatok a Korak birtokonForrás: Mario Kucera/Horvát Idegenforgalmi Közösség/

Az étterem maga egy olyan kulináris úti cél, ahol a hagyomány és az innováció találkozik. A séfek gondosan válogatott helyi alapanyagokból készítik el kreatív és lenyűgöző fogásaikat. Az ételek tökéletes harmóniában ötvözik a horvát konyha hagyományait a modern technikákkal.

Korak birtok - HorvátországForrás: Mateja Vrckovic/Horvát Idegenforgalmi Közösség

Az étteremhez egy pincészet is tartozik, amely az egyik vezető horvát borászat a Plešivica borrégióban. Kiemelt szempont számukra, hogy megtartsák és évjáratról évjáratra fejlesszék borászaik művészi látásmódját. Kistételes borokat állítanak elő, amelyek mindegyike egy-egy egyéni történetet mesél el. Az összesen hat hektáros szőlőültetvények a Plešivica borvidék legkedvezőbb területein, tengerszint feletti 350 m és 400 m közötti magasságban fehér szőlőfajtákat (rajnai rizling, sauvignon, chardonnay és pinot grigio), valamint vörös szőlőfajtákat (pinot noir, syrah és portugieser) termesztenek.

Plešivica borvidék - a nyugalom szigete

Plešivica egy horvátországi kisváros, amely egyelőre viszonylag ismeretlen a turisták számára. Azoknak ajánlják, akik autentikusabb európai élményt keresnek, és szeretik felfedezni a vidéket. Plešivica és Jastrebarsko egy igazi kis ékszerdoboz, amely számos turisztikai látványosságot kínál, például a régi városközpontot az évszázados templomokkal, múzeumokkal, galériákkal és kézműves műhelyekkel. Idilli úti cél lehet, ha menekülni szeretnénk a stresszes városi élet elől, vagy csak egy csendes helyre vágyunk, ahol a természetben kicsit megpihenhetünk.

Plešivica a páratlan horvát borvidékForrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség/visitzagrebcounty

A Plešivica borvidék alapvetően habzóborairól ismert. A körülbelül 2300 hektárnyi szőlőterületen több mint 120 borászat található, amelyek évente mintegy 1,5 millió palackot állítanak elő. A szőlőtőkék elsősorban a termékeny legelőkön és réteken találhatók, és jellemzően déli fekvésű lejtőkre telepítik őket. Plešivica az egyik leglenyűgözőbb kontinentális régiónak számít, amely a legjobb horvát pezsgők, habzóborok, narancsos (borostyánszínű) és amforában érlelt borok hazája.

Magyar turisták Horvátországban

A Horvát Idegenforgalmi Közösség összesítése szerint 2023. január 1. és június 25. közötti időszakban közel 135 ezer magyar turista utazott Horvátországba. Ez a szám 13%-kal haladja meg az előző év azonos időszakának adatait. A magyarok eddig összesen 450 ezer vendégéjszakát realizáltak, ami 12%-os növekedést jelent a tavalyi első féléves számokhoz képest.

Crikvenica az egyik legkedveltebb úti cél a magyarok körébenForrás: Aleksandar Gospic

A magyar turisták többsége magánszállásokat foglalt (36%), amelyet szorosan követnek a szállodában megszálló vendégek (32%), de a kempingezők (13%) száma sem elhanyagolható.

A fentiek alapján a magyar turisták ismét a TOP 10-es listán vannak a horvát turisztikai piacon. A leglátogatottabb régiók: Primorsko goranska (Kvarner) megye és Isztria megye, egyenként több mint 100 ezer vendégéjszakával. A legtöbb magyar látogatót fogadó úti célok (vendégéjszakák száma alapján): Crikvenica, Vir, Opatija, Rovinj és Poreč.

Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek