Ízlelőbimbókat felkészíteni! A pecsenye lesz a Magyar Ízek Utcájának idei témája

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját. Ez - mint mondani szokás - még gombócból is sok! De idén nem gombóc, hanem pecsenye lesz a terítéken augusztus 18-19-20-án, méghozzá annak mindenféle ínycsikalndozó változata. 

Forrás: Gerencsér

Az ünnepi gasztrorendezvény helyszíne a Várkert Bazár, valamint a Várkert rakpart lesz (Clark Ádám tér- Lánchíd utca- Ybl Miklós tér- Döbrentei utca- Apród utca), a programok és a kiállítók 9 órától várják majd a látogatókat, egészen éjfélig. A gasztro-kulturális vásárt természetesen rengeteg program kíséri majd, koncertek, gyerekeknek szóló foglalkozások, bábelőadások. Ezekről pontosabban, napokra lebontva a magyarizekutcaja.hu oldalon tájékozódhattok.

Amint azt már írtuk a 14. Magyar Ízek Utcájának idei vezértémája a pecsenye lesz, annak minden fejtája és formája: lesz vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye. Nyárson forgatnak malacot és ökröt is sütnek. Tárcsás hússütés is lesz és halsütés nyárson. Bográcsosok garmadáját és vadpecsenyéket is tálalni fognak a látogatók, köztük egy igazi kuriózumot Petőmihályfáról, a részeges nyúlat. Tehát a három napos forgatag alatt, a lacikonyha minden ágát megismerhetjük.

De mi is az a lacikonyha, lacipecsenye?

Két röténet is szól a kialakulásáról: az egyik történet szerint a középkori Magyarországon, hagyományosan László nap után (június 27.) kivitték a konyhát a sátor alá és innentől szabadtéri főzés vette kezdetét, és ez volt a lacikonyha. A másik eredettörténet II. Ulászló magyar-cseh királyhoz kapcsolódik. 503 éve, 1516. március 13-án halt meg II. Ulászló magyar és cseh király, akinek uralkodása alatt végletesen meggyengült a Hunyadi Mátyás idejében nagyhatalomnak számító Magyar Királyság. Az udvar annyira elszegényedett, hogy a királyi konyha fenntartása is nehézkessé vált. A király gyakran küldte szolgáit a vásárban sütött pecsenyékért ebédre. Ebből lett aztán a lacipecsenye.

Miket kóstolhatunk a három nap alatt?

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, 2023-ban tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. Így a rendezvényen ismét megkóstolhatjuk a  Szent István napi kenyeret, melynek kategóriájában a Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyere lett a győztes.

Forrás: Magyar Ízek Utcája

A sétáló sütemény kategória győztese az idei évben indult először a megmérettetésen. Éles Szilárd korábban a mezőkövesdi profi labdarúgócsapat tagja volt, de sérülései miatt más szakma után kellett néznie. Ekkor határozta el, hogy péknek áll. 2014-ben indult a családi vállalkozás, és a három testvér az édesanyáról, Stelláról nevezte el a biharkeresztesi pékségüket. 

Forrás: Magyar Ízek Utcája

Győztes süteményünk a Málnás-pisztáciás Pékfagylalt lett, melynek elkészítésekor elsősorban a szervezet által kiírt verseny inspirálta az alkotót, másodsorban pedig valami formabontó ötlettel szerettek volna benevezni az országos versenyre. Az ihletet egy korábbi ötlet adta, miszerint a fagylalt tölcsér sütés alatt nem barnul meg, és nem ég oda. Ezzel adták meg a termék formai kinézetét, amihez már csak a tartalmat kellett kitalálni. A málna jó választásnak tűnt, ezt a gyümölcsöt egészítették ki a roppanós pisztáciával, amihez még fehércsokoládét is adtak.

Mindkét győztes tortát a Várkert Bazár Multitermében kóstolhatjuk meg augusztus 19-én szombaton és augusztus 20-án vasárnap.

Ahogy illik, a háromnapos gasztro-ünnepen „Magyarország Tortája" is terítékre kerül majd. Az idei  címet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda, Lakatos Pál "Spicces füge respectus" nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány "Magyarország Cukormentes Tortája" versenyének idei győztese a „Kikelet" elnevezésű kreáció lett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek