Érdekességek a sörről, és a világ legőrültebb sörfesztiváljáról

Nyaranta világszerte igencsak megnő a sörfogyasztás is, és bár a finnek nem szerepelnek a világ első 10 sörfogyasztója között, őrült, ivós bulikat azért tudnak szervezni. Példának okán éppen ma zajlik náluk a Kaljakellunta, egy évente megrendezett hatalmas buli, ahol a fiatalok a sörfogyasztás egy egészen szórakoztató formáját élvezik.

Mi is az a Kaljakellunta?

A Kaljakellunta, más néven „Beer Floating", egy évente megrendezett nyílt fesztivál, amely Finnország Uusimaa tartományából származik, ahol Helsinki fővárosa is található. Ez egy olyan esemény, ahol több ezer résztvevő csorog le a Kerava/Vantaa folyón különféle felfújható gumicsónakokon és saját építésű tutajokon, miközben tisztességes mennyiségű sör folyik le a torkukon is. A „Kalja" a sört, a „Kellunta" pedig a lebegést jelenti finnül.

Forrás: © Paula Lehtimäki/Paula Lehtimäki/kaljakellunta.org

A Kaljakelluntának nincs hivatalos szervezője. A fesztivált a hagyomány szerint minden év július utolsó hétvégéjén vagy augusztus első hétvégéjén tartják, és a közösségi oldalakon szavazzák meg, hogy pontosan mikorra essen az adott évben. Idén éppen ma sodródnak a résztvevők a folyón.

Forrás: kaljakellunta.org

A fesztivál népszerűsége az évek során ugrásszerűen megnövekedett, főleg, hogy az elmúlt években nagy nemzetközi figyelmet is kapott. Ezért Finnország más városaiban is elkezdtek hasonló sörúsztató bulikat szervezni, mint például Ouluban, Jyväskylä-ben és Savonlinnában, de ezek a rendezvények még mindig nagyon kicsik a vantaai főeseményhez képest.

Forrás: AFP/Lehtikuva/Roni Rekomaa

A Kaljakelluntát 1997 óta szervezik a vantaai Rekolából indulva. Az első Kaljakellunta a Vokula-house nevű banda próbaterméből indult, ahol a 10 tagú csapat tagjai úgy döntöttek egy napon, hogy felfújható gumicsónakokon lebegnek a folyón, miközben söröznek. A második évben ismét nekivágtak, kétszer akkora létszámmal, azóta pedig a résztvevők száma ugráásszerűen nőtt: 2011-ben már elérte az 5000-et.

Forrás: kaljakellunta.org

Mint a fenti képen is látható, valóban bőven akadtak követői a nem mindennapos rendezvénynek. 

7 érdekes tény a sörről

1. A sör a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után.
2. Toronymagasan Csehországban fogyasztják a legtöbb sört, íme, egy kis statisztika az átlagos sörfogyasztást tekintve/fővel számolva. 1.Csehország 101 l/fő 2. Németország 75l/fő, 3. Ausztria 71l/fő, 4. Spanyolország 64l/fő, 5. Írország 62l/fő, 6. Hollandia 51 l/fő, 7. Egyesült Királyság51l/fő, 8. Belgium, 49l/fő 9. Dánia, 45l/fő, 10. Norvégia, 43/fő.
3. A Heineken olyan sörösüvegeket készített, amelyeket téglaként használnak.

Forrás: ANP via AFP/Iris Van Den Broek

Az 1960-as években a Heineken úgy alakította ki sörösüvegeit, hogy házak vagy más épületek téglájaként is használhatók legyenek. A mögöttes gondolatmenet az volt, hogy olcsó építőanyagot biztosítsanak, és korlátozzák a sörösüvegek miatti hulladék mennyiségét
4. Belgiumban, az általános iskolákban sört is felszolgálnak. A 2000-es évek elején a belgák alacsonyabb alkoholtartalmú sört kezdtek felszolgálni általános iskolásoknak. Tették ezt azért, hogy egészségesebb lehetőséget kínáljanak a hagyományos, kártékonynak mondott szódával szemben.
5. Nyugat-Iránban találták meg a sörkészítés legkorábbi bizonyítékát, i.e. 3500-ból. Körülbelül ebből az időből származó edényeken végeztek kémiai teszteket, amelyek azt mutatták, hogy már akkor készítettek sört Nyugat-Iránban.
6. Barack Obama ex-elnök volt az első elnök, aki sört főzött a Fehér Házban.

Forrás: AFP/Matthias Schrader

7. Több mint 100 fajta sör létezik, közülük a „Snake Venom" a világ legerősebb söre 67,5 százalékos alkoholtartalommal, amelyet a skót Brewmeister sörfőzde készít.

(Forrás: onlycraftbeer.comkaljakellunta.orgorigo.hu)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek