300 tipp és 60 új hely az ínyenceknek - Megjelent a balatoni gasztroiránytű

A Magyar Konyha magazin gasztrokalauza idén 11. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balaton körül. A 300 tipp között 60 új hely kéri az ínyencek figyelmét. A strandtáska-kompatibilis kiadvány a nyári lapszámhoz csomagolva kapható.

Forrás: Magyar Konyha / Press

A korábbi években is hírt adtunk a megjelenéséről, mert mi is szeretünk belőle válogatni, szemezgetni. 2022-es balatoni nyaralásunk alkalmával ennek a kis gyűjteménynek köszönhetően tettünk próbát az őrvényesi Huszár Vendéglővel, ami egy nagyon kellemes és finom élménynek bizonyult. A hely egy igazi kockásterítős vendéglátóhely volt Örvényestől kifelé az út mellett. A kiszolgálás kedves, az ételek ár-érték arányban megfelelőek, és a sok vendég (nagy családok és külföldiek) ellenére is egészen gyorsan kiérkeztek a rendeléseink. A Balatoni Gasztrokalauz is pont így, egy megfizethető, jó hangulatú kategóriában ajánlotta. 

A Balaton gasztroiránytűjének is nevezett kiadvány továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv. Az éttermi kategóriák mindegyikéből tesz ajánlásokat: bemutat kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket és fine dining éttermeket is, valamint északi és déli parti borászatokat ajánl - mindenkinek a kedvérevalót, olvasható a közleményben.

Forrás: Magyar Konyha / Press

Jó hír, hogy a Michelin ellenőrei 10 helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú elismerést is. Ezekről a helyekről külön listát állítottak össze a szerkesztők, akik "körbeették" a Balatont.

És miközben munkálkodtak, ezekre a következtetésekre jutottak: 

  • Az árak 15–25 százalékot emelkedtek.
  • A rezsiárak megugrása ellenére a vendéglátás régi, nagy bástyái kitartanak, hozzájuk 60 új vendéglátóhely csatlakozott.
  • Sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma, és a mentes étkezés hívei sem számkivetettek.
  • A választék széles spektrumon mozog. A nosztalgiára hajlamos nyaralók éppúgy megtalálják számításukat, mint a hagyományos vagy a modern konyha kedvelői.
  • Van lehetőség lángosra, hekkre, nápolyi pizzára, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízekre, tengeri herkentyűkre, BBQ és hamburger finomságokra.
  • Fájdalom, hogy a hagyományőrző balatoni ételek, mint mondjuk a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplők az étlapokon.
  • A regionális gondolkodású éttermek esetén viszont üdvözlendő, hogy továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek