Brutális méretű szarvasgombára leltek Olaszországban

Rekordnagyságú, 1,79 kilogrammos fekete szarvasgombát találtak a hétvégén a közép-olaszországi Umbria régióban, a Tiberius-forrás közelében.
A 79 éves szarvasgombagyűjtő Romolo Lazzari még életében nem látott ekkora gumót, pedig már ötven éve gyűjt szarvasgombát. Az ínyencséget Pepe nevű hatéves keresőkutyája szagolta ki az umbriai Citta di Castello környékén található erdőben.

Frissen szedett szarvasgomba (a kép illusztráció)Forrás: Shutterstock.com / grafvision

Az olasz szarvasgombagyűjtés hagyománya, melynek természettel való kapcsolatát egy antropológiai és kulturális szempontból gazdag rítus is őrzi, 2021 decemberében felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára. A Coldiretti olasz gazdaszövetség szerint a tradíció sok - turisztikai szempontból hátrányos helyzetű - hegyvidéki terület számára kiemelt jelentőségű.

Olaszországban körülbelül 73 600 szarvasgombagyűjtő él, akiket tartufaiónak hívnak, és egy országos szövetség tömöríti őket. A legértékesebb szarvasgombát Piemontban, Alba városa közelében találták, ahol minden évben szarvasgombavásárt és -árverést tartanak.

Korábban Ausztráliában (1,511 kilogramm) és Franciaországban (1,227 kilogramm) is találtak már hatalmas fekete szarvasgombát, de a mostani ezek méretét is meghaladja.

A fekete szarvasgomba (Tuber melanosporum) a világ második legdrágább szarvasgombafajtája, ára kilónként körülbelül ötszáz euró. A legdrágább a fehér szarvasgomba, amelyet isztriai szarvasgombának (Tuber magnatum) is neveznek. Szakértők szerint a kiváló minőségű fehér szarvasgombáért kilónként akár 3500 eurót (1.3 millió forint) is adnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek