Perui étterem lett a világ legjobbja az ismert gasztronómiai kalauz szerint

Egy perui étterem nyerte el a világ legjobb étterme címet a The World's 50 Best Restaurants ranglistáján, melynek átadóját a spanyolországi Valenciában rendezték meg szerdán. A perui Central nevű vendéglátóhely a dániai Geraniumtól vette át a címet – írja az MTI, a díjátadó bizottság bejelentésére hivatkozva.

A Limában található étterem az indoklás szerint a hozzávalók nagy változatossága, valamint a "hagyományok életben tartása" miatt kapta a díjat. A második helyezett a barcelonai Disfrutar nevű vendéglátóipari egység lett, amely már korábban is szerepelt a listán.

A limai Central már régóta az ínyencek paradicsomának számít, a sokféle befolyást, hagyományt ötvöző és kísérletezés jellemezte perui konyha pedig az egyik legjobbnak számít Latin-Amerikában. A Centralon kívül három másik limai étterem is felkerült az ötvenes listára: a Maido a 6., a Kjolle a 28., a Mayta pedig a 47. lett.

A legjobb első 50-be négy francia étterem is bekerült. Míg tavaly csak három volt a listán, a La Grenouillere, a Septime és a Plénitude, idén csatlakozott hozzájuk a Bruno Verjus vezette Table is.
A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a lista, és az igény miatt komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

A döntőbizottságban 1080 független szakértő - a többi között séfek, újságírók és több étteremtulajdonos - foglal helyet.

A döntnökök által alkalmazott kritériumok, a besorolások jogosultsága mindazonáltal évek óta vita tárgya a világ ínyencei között, elsősorban francia séfek szólaltak fel többször az ügyben, átláthatatlannak és homályosnak nevezve a kritériumokat.

Több francia, japán és amerikai bíráló 2015-ben elindította saját "A Lista" nevű, ezer éttermet rangsoroló gasztronómiai kalauzát.

Címlapkép forrása: AFP/Cris Bouroncle

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek