Ez Tajpej legmenőbb új étele, 14 lába van és sorban állnak érte

A 14 lábú óriási ászkarák egy tajpeji ramen-étterem legújabb ételének fénypontja, az emberek pedig sorban állnak, hogy lefotózhassák és kóstolhassanak a tésztalevesből, írja a CNN. A The Ramen Boy május 22-én dobta piacra a limitált szériás tésztalevest, és amióta közösségi média oldalán bejelentette, hogy „végre megkapta ezt az álomalapanyagot", több mint 100-an iratkoztak fel a várólistára, hogy az étteremben vacsorázzanak.

Így néz ki az óriás ászkarák, amiért bolondulnak a tajpejiek - illusztrációForrás: Biosphoto via AFP/Yvette Tavernier / Nausicaa / Biosphoto/Yvette Tavernier / Nausicaa

Annyira muttós a külseje, nagyon aranyosan néz ki" – mondta az étterem 37 éves tulajdonosa a CNN kisfilmjében.

Ami a főzési technikát illeti, a legegyszerűbb módszert, a gőzt használják, így nem okoz nehézséget a feldolgozás, mondta. A hatalmas ászkarákot 10 percig párolják, majd egy sűrű csirkehúsból és hal alaplépből készített ramen tetejére teszik.

Tajpejben egészen érdekes ételek kerülnek az asztalra - illusztrációForrás: AFP/Sam Yeh

Egy vendég szerint olyan a húsának az íze, mintha a rákot és a homárt kereszteznék. Az állaga sűrű és egy kicsit rágós.

Az ászkarákok (isopoda) – a rákok és garnélarákok távoli rokona – a legnagyobbak a rákfélék csoportjába tartozó több ezer faj közül. Általában körülbelül 170-2140 méter mélyen élnek az óceánban, 80%-uk 365-730 méteres mélységben. A ramen tálhoz felhasznált fajt a Dél-kínai-tenger Dongsha-szigetei közelében fedezték fel; egy tajvani szakértő Bathynomus jamesi néven azonosította. A fajt csak tavaly ismerték el hivatalosan Tajvanon, és egyelőre nem sok adat áll rendelkezésre róla. Az eddigi ismeretek szerint 300-500 méter közötti mélységben foghatóak el.

A különleges ramen piacra dobása óta néhány tudós aggodalmát fejezte ki a faj fogyasztásával kapcsolatban.

Figyelmeztettek a fenékvonóhálós halászat lehetséges ökológiai hatásaira és a rákféle fogyasztásának potenciális egészségügyi kockázataira is, mivel a nagyrészt ismeretlen faj mérgeket, nehézfémeket, például higanyt tartalmazhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek