Orrfacsaróan büdös a gyümölcsök királya, de az íze magával ragadó

Ez a nagy, zöld, tüskés termés vitathatatlanul a gyümölcsök királya Délkelet-Ázsiában. Pusztán amiatt is kedvelhetnék, mert egészséges fogyasztani, de elsősorban az ízéért rajonganak világszerte – édes, krémes és a tiszta umami, vagyis az úgynevezett ötödik íz érezhető benne, amellyel a világon egyetlen más gyümölcs vagy étel sem vetekedhet. Na, de a szaga! Néha szinte elviselhetetlen.

Így teremnek ezek a különleges, híres-hírhedt gyümölcsökForrás: AFP/Mohd Rasfan

Jacques de Bourges, az első misszionáriusok egyike, aki 1662-ben Thaiföld régi fővárosába, Ayutthayába utazott, így jellemezte a duriánt: „A húsa fehér, mint a hó, ízében minden legjobb európai gyümölcsünket felülmúlja, és egyikük sem közelítheti meg."

Sok helyről kitiltották

Bár rendkívül tápláló és egészséges gyümölcs, csípős és émelyítő bűze miatt Ázsia számos országában, köztük Thaiföldön is kitiltották a tömegközlekedésből, szállodákból és más zárt terekből. Szagát a rothadt tojástól az erős lábszagon át az édes karamellig írják le. Tavaly a Canberrai Egyetem egyik könyvtárát evakuálták „erős gázszag" miatt, amelyről később kiderült, hogy egy ilyen gyümölcstől származik. Ez az orrfacsaró szag sokszor eltántoríthatja a kóstolókat, de akinek egyszer sikerül túllendülni rajta, az onnantól vágyni fog a gyümölcsök krémjének becézett finomságra.

Turistákat kínálnak, hogy megízleljék a semmihez sem fogható íztForrás: Jess Foami/Pixabay

Az éretlen durián húsa sápadt, és egyáltalán nem finom, így akkor érdemes lecsapni rá, amikor már alaposan megérett, mert állítólag akkor a legzamatosabb. Az egzotikus gyümölcs sós és édes ételekhez egyaránt remekül illik, és készíthetnek belőle különböző süteményt, felfújtat, kiránthatják, megsüthetik, de chips és fagylalt formájában is megízlelhető.

Így készül a sült duriánForrás: robertharding via AFP/Chris Mouyiaris/Chris Mouyiaris
Ronda, büdös de finom?"Forrás: Use at your Ease/ Pixabay"
Több fajtája is létezik, ezek Thaiföld legjobbjai
Thaiföld legkedveltebb duriánjai közül a négy legismertebb a következő:
♦ A Monthong, amelynek lágy, halványsárga húsa van, és a legédesebb az összes durián közül. Thaiföldön kívül is a legszélesebb körben kedvelt változat.
♦ A Chanee vagy a „gibbon" valószínűleg a leggyakoribb fajta Thaiföldön. Kevésbé húsos, mint a Monthong, de ízben gazdag.
♦ A Gradoomthong kisebb termetű, amelyet könnyű megkóstolni, és nem kevésbé finom, mint a többi.
♦ A Gaan Yao a legdrágább thai durián, mely a kisebb töviseiről, valamint a kiegyensúlyozottan édes és krémes ízéről felismerhető. Egyetlen gyümölcsöt nemrégiben 8400 USD értékben vittek el egy aukción. Gyakran luxusajándéknak tekintik.

Börtönbe is juttathat 

Thaiföldön rajonganak a duriánért, és komoly hagyománya van szakszerű termesztésének, amelynek köszönhetően évszázadok óta kiváló minőségű gyümölcsöt visznek piacra. A betakarítás – fajtától függően – március-áprilisban kezdődik, tehát jelenleg éppen ennek az időszaknak a kellős közepén járunk.

Egy helyi gazdálkodó cipeli a terméseket a piacraForrás: NurPhoto via AFP/Andrew Gal/NurPhoto/Andrew Gal

Az éretlen duriánok betakarításának és értékesítésének visszaszorítása érdekében a thai hatóságok közleményt adtak ki, amelyben emlékeztették az eladókat, hogy bűncselekménynek számít az éretlen gyümölcs leszedése, ami akár három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható. A visszaesőkre még ennél is szigorúbb büntetés vár. Továbbá, a Büntető Törvénykönyv szerint minden eladóra, aki megtéveszti a vevőt az áru eredetével, jellegével, minőségével vagy mennyiségével kapcsolatban, három évig terjedő börtönbüntetés és/vagy legfeljebb 60 000 baht (közel 600 ezer forint) pénzbírság  szabható ki. Ezeket a legújabb intézkedéseket azért hozták meg, hogy megvédjék Thaiföld hírnevét, mint a durián legjobb forrását. Az ország a legnagyobb durián-exportőr, évente több milliárd bahtot keres ennek a furcsa gyümölcsnek köszönhetően.

Duriánt szedő majmok Sai Khaóban

Sai Khao egy kis kerület a Sangkalakhiri-hegység lábánál Pattaniban, egy Thaiföld déli részén lévő tengerparti tartományban. Gumifákkal és esőerdővel borított hegyoldalakon durián ültetvények is találhatók errefelé. A legmegdöbbentőbb viszont az, hogy itt majmokkal is szüreteltetik ezt a gyümölcsöt, hiszen a fák magassága elérheti akár az 50 métert is. Az embernek ez gondot jelenthet, a majomnak viszont kicsit sem. 

Hosszú kötelet kötnek az állatokra, amelyek felszaladnak a legközelebbi duriánfára, maguk mögött húzva a zsinórt. Egy sor thai nyelvű parancs segítségével utasítják az állatokat, hogy leszedjék és lehajítsák a gyümölcsöt. Sajnos errefelé emiatt nem ritka látvány, hogy kikötik a majmokat a fákhoz, kényszermunkára fogva őket.

Tessék, eladó a durián!"Forrás: Wilfried Strang/Pixabay"
5 érdekesség, amiről jó, ha tudtok
1. A duriánoknak 30 különböző fajtája van, de közülük csak 11 ehető.

2. Léteznek "tövis nélküli" duriánok, amelyek teljesen természetesen nőnek, egy genetikai mutációnak köszönhetően. A tövis nélküli duriánok leginkább a kókuszdióra hasonlítanak.

3. A duriánért fizetett eddigi legmagasabb ár 47 990 USD (kb. 16 millió forint) volt, ami szintén Thaiföldön termett.

4. A durianfák 150 évig vagy még tovább is életben maradhatnak, bár terméshozamuk idővel csökken, ám a gyümölcsök minősége az életkorral javul. Tehát minél idősebb a fa, annál értékesebb a gyümölcse. A világ legidősebb duriánfája a legenda szerint 300 éves és Thaiföldön található.

5. Igaz az a közhiedelem, hogy durián elfogyasztása után egyáltalán nem ajánlott alkoholt fogyasztani, mert súlyos esetben akár halállal is végződhet. A japán Tsukuba Egyetem kutatóinak egy csoportja 2009-ben egy tanulmányukban igazolta ezt a tézist. A tudósok azt találták, hogyha a durián elfogyasztása után röviddel alkohol kerül a szervezetbe, fokozott mérgezést vagy halált okozhat, mert az alkohol nem tud lebomlani.

Ez a házi kedvenc szabad akaratából szüretel

Jubjib, egy thaiföldi golden retriever kutyus azzal tölti a napjait, hogy a családjának segít a durián betakarításában. A gazdaság friss duriánt, valamint saját márkás termékeket állít elő, például sült duriánt. A kutyus 2014-ben csatlakozott a családi vállalkozáshoz, és azóta a csapat szerves tagjává vált. A gazdák betakarításkor rendszeresen megosztják az imádnivaló kutyus fotóit, ahogy boldogan végzi a munkáját, kalapban és sálban, amely megvédi őt a naptól.

Egy boldog kutyus, aki a rettenetes szagú gyümölcstől sem riad visszaForrás: Jubjibdurain/Facebook

Annak ellenére, hogy a kutyáknak fokozott a szaglása, úgy tűnik, Jubjibet nem zavarja túlzottan a gyümölcs bűze, sőt, a szüret végén nagy vigyorral az arcán, büszkén ül a betakarított duriánhalmok mellett. Jubjib fotói annyira népszerűvé váltak az interneten, hogy a család úgy döntött, az arcáról matricákat nyomtat a termékek csomagolására, illetve a kutyusnak saját Facebook-oldalt is létrehoztak.

(Forrás: yearofthedurian.comasianinspirations.comnationthailand.commymodernmet.comseasia.co)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek