Méregdrága és ritka büdös-gyümölcs került a piacra Indonéziában

A délkelet-ázsiai vásárlók körében népszerű, penetráns szagú gyümölcs ára magyar forintra átszámítva 276 ezer forint, és még így is megvettek már belőle kettőt a nyugat-jávai Tasikmalaya vásárcsarnokában – számolt be róla a Kompas.com hírportál.

Mindennapos büdös durián gyümölcsök a piaconForrás: AFP/Romeo Gacad

A hír nagy feltűnést keltett az indonéz városban, hiszen a havi minimálbér kétmillió rúpia (39 ezer forint) körül mozog. A portál szerint a vásárlók szelfiznek a sárgadinnye nagyságú, aranysárga színű, drága gyümölcsökkel, amiket feldíszítve, vitrinben mutatnak be a bevásárlóközpontban. A ritka gyümölcsöket két kitűnő duriánfaj keresztezésével nemesítette egy 32 éves indonéziai férfi, aki szerint a J-Queen elnevezésű fajtát csak háromévente lehet szüretelni, és az egyes fákon legfeljebb húsz gyümölcs terem. A farmer által nemesített duriánfajta teljesen gömbölyű, eltérően a többi duriánvátlozathoz képest, melyek ovális alakúak. Állítólag az íze is egyedi, a mogyoróvajra emlékeztet.

A portál szerint a helyi duriántermesztők sem ismerik az új fajtát. Egy kendali gazda elmondta, hogy tudomása szerint a legdrágább duriánfajta a kumbokarno, amelyet darabonként 15 ezer-200 ezer rúpiáért (300-4000 forintért) árulnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek