Íme a világ legdrágább, aranyporos és gyémánttal szórt ételei

Egy bőséges kanál minőségi kaviár, 24 karátos aranypor és füst, valamint pár szelet szarvasgomba, és egy egyszerűbb "gyorséttermi" fogásból, máris a világ legdrágább étele lesz. Persze ez a marketingfogás nem a kifőzdékben és a gyorséttermekben érhető tetten, hanem a luxus éttermekben, de azért érdekes, hogy hamburgerek és tejturmixok változnak dekadens finomságokká.

A legdrágább ételeket kínáló éttermek listáján az első helyen minden kétséget kizáróan, a New Yorkban, Manhattanben található Serendipity3 nevű luxusétterem áll, melynek étlapjáról rögtön három fogás is felkerült arra a listára, amit a Mindmegette.hu oldala szemezgetett össze

Forrás: Serendipity3 / Facebook.com

Az említett étterem büszkén vállalja dekadens és szemtelenül drága ételeit és italait, bár az áraikat a menükártyán nem tűnteti fel, és sok esetben valamilyen alkalomra rukkol elő újabb méregdrága finomságával. A világ egyik legdrágább tejturmixa például 2018-ban került először a Serendipity3 menükártyájára, méghozzá a National Vanilla Milkshake Day alkalmából, amit június 20-án ünnepelnek az Egyesült Államokban.

A turmix egy Swarovski-kristályokkal kirakott kehelyben érkezik, és olyan összetevőkből áll, mint a tápanyag- és vitamindús Jersey-tej, tahiti vaníliafagylalt, madagaszkári vaníliarúd, devonshire-i tejszín, kézműves karamellszósz és persze aranypor. A kristálypoharas turmix öt évvel ezelőtti ára 100 dollár volt, azaz közel 35 ezer forintba került, de a jelenlegi ára nem ismert.

Forrás: Serendipity3 / Facebook.com

A drága tejturmix mellett helyet kapott az étlapjukon a Föld legborsosabb árú hasábkrumplija is - írja a Mindmegette.hu. A Guinness-rekordot is érő fogás legutóbbi, ismert ára 200 dollár volt, mai árfolyamon számolva közel 70 ezer forint. "A fogáshoz kimondottan chipsekhez és hasábkrumplikhoz termesztett Chipperbec fajtájú burgonyát használna. A belőle készült hasábokat Dom Pérignon pezsgőben és J. LeBlanc márkájú, francia pezsgőecetben blansírozzák, majd Franciaországból származó libazsírban sütik ki. A kész sült krumplit Pecorino Tartufo sajttal és olasz, fekete szarvasgombával díszítik, mellé pedig szarvasgombás vajból és olvasztott sajtból készült mártogatóst kínálnak.

Forrás: Serendipity3 / Facebook.com

 

A harmadik Serendipity3 fogás a grillezett sajtok csúcsa - az étterem még ezt a viszonylag gyors és olcsó fogást is képes volt méregdrágává változtatni. A fogás neve Quintessential Grilled Cheese, és úgy készül, hogy két szelet, Dom Pérignon pezsgővel készült kenyér közé szarvasgombás vajat és  Caciocavallo Podolico sajtot tesznek, majd ezt összesütik, és végül a háromszögek oldlaát aranyfüsttel borítják. A szendvics ára 214 dollár, ami átszámítva jelenleg több mint 71 000 forint. 

A luxusburgerek versenye

A világ legdrágább hamburgere címért többen is sorban állnak, ugyanis van, ahol a felhasznált, különleges alapanyagoknak, máshol az extrém méreteknek köszönhető a magas ár. "Az egyik legkülönlegesebb kreációt azonban az amszterdami De Daltons étteremben találjuk. Itt nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki megkóstolná. A Golden Boy (Aranyfiú) nevet viselő burger ugyanis 5 ezer eurót, forintra átszámítva 1,8 millió forintot kóstál. Az étterem ráadásul biztosra megy és 750 eurót, 281 ezer forint előleget kér a foglaláskor" - írták a cikkben.

Forrás: De Daltons Voorthuizen / Facebook.com

A Golden Boy wagyu marhahúsból készül, és a burgertornyot Beluga kaviár, királyrák, spanyol Paleta Iberico sonkaszelet, fehér szarvasgomba, angol cheddar, matcha teában áztatott ecetes tigrisparadicsom, füstölt kacsatojásból készült majonéz, valamint Kopi Luwak kávéval és skót Macallan whiskyvel készült barbecue-szósz teszi teljessé. És ha ez még nem volna elég, a burgerzsemlét Dom Pérignon pezsgőtésztából készítik, végül bevonják aranylevéllel és a találás során rövid ideig whiskyvel füstölik.

Luxus bagel jótékony célokra

Amint említettük a cikk elején, az elmúlt években felbukkantak olyan luxus fogások is, amik nem váltak az adott hely állandó fogásává, inkább csak egy alkalmi extrémségként jelentek meg. Ilyen volt például a Times Square-en található Westin New York luxus brunch-ozó bagele, ami bizony 1000 dollárba (több min 330 000 forint) került, mikor 2017 októberében megjelent az étlapon. 

Forrás: Westin New York / Facebook.com

A bagelt egy helyi pékség készítette, amit aztán megkentek fehér szarvasgombás sajtkrémmel, majd goji bogyóból készült rizling bor zselékockákkal borították be, amire  került még egy kis aranyfüst is. A szendvicsekből befolyó összeget végül mind a New York-i Szent Apostolok Leveskonyhájának, egy sürgősségi étkeztetési programnak adományozták. 

Ha kíváncsiak vagytok mégtöbb méregdrága ételre és italra, nézzetek bele a Mindmegette.hu cikkébe!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek