Te tudod milyen ízű a kacsaembrió és a krokodilpástétom? Íme a világ leggusztustalanabb ételei

Kóstoltál már bébiegér bort és száznapos tojást? Schmidt Judit dietetikus ezúttal a gyomrot erősen próbára tevő ételeket gyűjtötte egy listára.

Az egyes ételektől való undor már gyerekkorban elkezdődikForrás: Shutterstock/Asiandelight

Mitől alakul ki az undor?

Az ízlés elég komplex téma, mert számtalan dolog befolyásolja. A tetszetős, gusztusos színek, az állag, a forma, az illatok, és nem utolsó sorban az ízek, a rágással, nyeléssel kapcsolatos élmények határozzák meg leginkább egy étel elfogyasztását. 

Elég lehet egy kicsi változás, egy emlék vagy egy rossz megvilágítás, hogy elvesszen az illúzió, és máris elmenjen a kedvünk az adott étel elfogyasztásától. Akinek kisgyereke van, ezt sokkal jobban és gyakrabban átéli, de felnőttként is adódhat olyan helyzet, hogy idővel megundorodunk az addigi kedvencünktől.

Az undorító, gusztustalan ételek, amiket valószínűleg soha nem ennénk meg, mert egyszerűen a gondolattól is elfog minket az émelygés, többnyire olyan ételek, amelyek nem a klasszikus fogások, és a legtöbb embernél valóban zsigeri ellenállást szülnek. Itt már igen erős a kultúra, nemzeti, vallási háttér hatása, hogy mit tekintünk ehetőnek, gusztusosnak. A svédországi Malmöben például létezik egy múzeum, ahol nyolcvan olyan ételt mutatnak be, ami az emberek többségénél tényleg öklendezésre adhat okot.

Száznapos tojásForrás: JIANG HONGYAN / Shutterstock

Az Undorító Ételek Múzeuma persze nem ezt szeretné elérni, sokkal inkább azt, hogy megmutassa, milyen sokszínűek tudnak lenni az ételeink, étkezési szokásaink. Itt megtanulhatjuk, hogy az undor valójában a hat emberi alapérzés egyike. Ráadásul a kiállítás nemcsak bemutatja ezeket az ételeket, de a kalandos kedvű látogatók számára kóstolási lehetőséget is biztosít.

A legundorítóbb ételek a világon

Következzen hát néhány a legundorítóbbnak, leggusztustalanabbnak tartott ételek közül, részben a múzeum kollekciójából.

1. Balut – Ez nem más, mint egy főtt, kifejlett kacsaembrió. Délkelet-Ázsiában közkedvelt csemege, akár reggelire is. A már szinte kifejlett embrióval teli tojást egyszerűen csak meg kell főzni és már ehető is. Amikor lebontják a tojáshéjat, a bátor fogyasztó kénytelen lesz az apró lábakkal vagy szemekkel is találkozni. 

BalutForrás: Davisaurus Rex / Shutterstock

2. Bébiegér bor – Andreas Harén, az említett múzeum igazgatója és társalapítója szerint olyan íze van, mint a romlott húsnak és a gázolajnak egyszerre. Kínában készül ez a bizarr, legfeljebb háromnapos egérrel megágyazott, egy évig fermentált ital, amelynek a kínaiak gyógyító erőt tulajdonítanak. Úgy tartják, minden nyavalyára beválik, a tüdőtől a májbajig.

Bébiegér borForrás: Andriy Makukha (Amakuha) / Wikipedia

3. Boodog – Egy étel, amely Mongóliában kecskében, néha mormotában készül – igen, a levágott állat belsejében. A kibelezett állat máját, veséjét feldarabolják, majd sóval és vöröshagymával ízesítik. A belsőségeket a forró kövekkel együtt visszatöltik az állat testébe. Amíg belülről a hús párolódik, addig kívülről leperzselik a szőrt, és lekaparják a bőrt.

4. Casu marzu – Ez a Szardínia szigetéről származó juhsajt arról híres, hogy tele van nyüvekkel. Ezek a sajtot beköpködő sajtlegyek lárvái, amelyek kikelve elkezdenek a sajtból falatozni, és közben olyan váladékot termelnek, ami édeskés ízzel fűszerezi meg az erős aromájú és intenzív illatú sajtot. Vannak, akik a lárvákkal együtt, míg mások úgy fogyasztják a sajtot, hogy előtte a hűtőben elpuszítják azokat.

Casu marzuForrás: Gengis90 / Shutterstock

5. Tonhalszem – Japánban fogyasztott étek, ami elsőre meglehetősen merész, elvégre egy nagy szem néz vissza ránk, de azt mondják, íze elég hasonló a tintahalhoz vagy a poliphoz. Ha valaki utóbbiakat szereti, akkor tehet a szemmel is egy kísérletet. Már csak az a kérdés, mi történik, ha felvágjuk...

TonhalszemForrás: io9.gizmodo.com

6. Száznapos tojás – Nem lehet kihagyni a listáról ezt a viszonylag közismert, kínai ételkülönlegességet. Nyers kacsa- vagy tyúk-, esetleg fürjtojás az alapja, amit három hónapig egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékben érlelnek, bár a konzerválási módszer ettől eltérő is lehet. Eközben a tojásfehérje zselatinszerű, kocsonyás és sötétbarna színű masszává, a tojássárgája pedig krémes, túrós állagúvá alakul és bezöldül. Erőteljes illatú és a főtt tojásra emlékeztető ízű.

7. Beondegi – Dél-koreai street food, bár nem csak ott fogyasztják, konzerv formában is kapható. Selyemhernyó bábokról van szó, amiket főve vagy párolva nassolnivalóként árusítanak papírcsészékben vagy fogpiszkálónyársakra szúrva. Nálunk a rovarevés még csak most kezd úgymond előtörni, az ilyesmi csemegékre azért még várni kell, vagy nem kell.

BeondegiForrás: mnimage / Shutterstock

9. Krokodilpástétom – Ez az étel inkább a meghökkentő, mint a gusztustalan jelzőt érdemli. A Dél-Afrikából származó különlegesség állítólag selymes textúrájú, kicsit a májkrémre hajazó pástétom.

10. Oreós löncshúsos szendvics, burger – A löncshús (angolul spam) már önmagában bekerülhetne a listába, mert valljuk be, gyerekként mi sem rajongtunk érte, ránézésre könnyen az az érzése támadt az embernek, hogy talán jobb nem tudni, miből készült. Pedig ma már létezik hamburger verzióban is, Oreo kekszes ízesítéssel. Persze tudjuk, hogy a sós és az édes íz jól passzol együtt, de arra nem gondoltunk volna, hogy a kínai McDonald's piaci rést is lát a dologban, és limitált mennyiségben ugyan, de árusítani kezdi. 

A sor még hosszan folytatható, és a denevért, a csigát, a nyers halakat, egyéb csúszómászókat, ízletlábúakat, és a többi, számunkra szörnyűséget még nem is említettük. Azért reméljük, hogy nem vettük el senki kedvét a mai ebédtől.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek