Mit kezdjünk a húsvétról maradt főtt tojással és sonkával?

A húsvéti ételeket illetően nem nehéz túlzásokba esni. Sokakkal előfordul, hogy csak az ünnep elteltével szembesülnek vele, mennyire elszámolták magukat a főtt tojást, a sonkát vagy épp a csokitojásokat illetően. Mivel ételt pazarolni ilyenkor sem szabad, az elkövetkező napokra érdemes olyan ételekben gondolkodni, amikhez felhasználhatjuk a maradékokat. Mutatunk hozzá pár trükköt és receptet.

Kezdjük is rögtön a csokitojásokkal. Aki össze tud állítani egy egyszerű, alap muffin tésztát, az a különböző töltött tojásokat belerejtheti a muffin közepébe. Betakarja még egy kanál tésztával és már mehet is a sütőbe a megadott ideig. De ugyanezt a bújtatós játékot el lehet játszani egy kevert piskóta tésztával is, amibe máskor meggy kompótot vagy barackot tennénk. Most menjen bele több különböző apró csokitojás, és máris felhasználtuk a maradékot.

kaja,maradékForrás: Shutterstock.com

A fejevesztett maradék nyuszicsokiból pedig készítsünk fondut! Első lépésként törjük össze a csokikat. Körülbelül 30 dkg csokoládéhoz kell 2,5 dl tej és 1 dl tejszín. A kettőt forraljuk fel, majd adjuk hozzá az összetört csokoládét és 5 dkg vajat. Kevergessük kis lángon egészen addig, míg sima krém nem lesz belőle. Ebbe már mártogathatjuk a maradék, kockákra vágott kalácsot, esetleg áfonyát és körte darabokat, ha van még a hűtőben.

Brunch a maradék tojásból

Akár festett akár nem, az íze egyre megy, persze nem 2 hét után, de a héten még bőven fogyasztható. Többek között készíthetünk belőle majonézes tojássalátát, felhasználhatjuk a következő rakott krumplihoz, vagy összedobhatunk belőle és a maradék sonkából egy pazar Benedek tojás (Egg Benedict) változatot.

Benedek tojás változat - IllusztrációForrás: Shutterstock.com

A kiadós szendvics ebben a változatban nem buggyantott tojással, hanem a megmaradt főtt tojással készült, bacon helyett pedig egy szelet vastagabb főtt sonkával. Azzal kell dolgozni, ami otthon van címszó alatt most a hollandi mártás is kimaradt, helyette egy francia alapmártás, a besamel került a kenyérre.

Megpirítunk, majd megvajazunk két szép szelet félbarna kenyeret, arra fektetjük fel a sonkát. Majd érkeznek a főtt tojás szeletek, két-három evőkanál besamel mártás, amit sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezünk. Végül pedig egy jól olvadó, de nem mozzarella jellegű sajt kerüljön a tetejére, a szendvicstornyot pedig a sütő grill fokozatán süssük ropogósra! Ennél tökéletesebb, maradékból készült brunch ételt nehéz összedobni!

Pásztorok pitéje - ezúttal csülökből

A pásztor pite (Shepard's pie) azért hatalmas kedvenc, mert tényleg szinte minden finom maradékkal el lehet készíteni. Jó akkor, ha van egy féltálca darálthús és egy kis zöldborsó a mélyhűtőben, és a korábbi napról megmaradt a krumplipüré vagy a főtt krumpli (de akár még karfiolpürével is elkészíthető). A piacon vett maradék gomba és sárgarépa is jól jön, és a megkezdett sürített paradicsom konzerv is; a palack alján várakozó vörösborról nem is beszélve.

A pásztor pite alaprecept szerint, darált hússalForrás: Shutterstock.com

A pásztor pite lényege, hogy készítünk egy fűszeres ragut a vöröshagymán megpárolt darált húsból, amihez hozzáadjuk a gombát, a lereszelt vagy kockákra vágott sárgarépát, a borsót és a vörösbort, illetve a paradicsompürét, ami jó ízt ad a szaftnak. Ha ez összefőtt, elterítjük egy tűzálló tálban.

Ha frissen készítjük a krumplipürét, akkor adagtól függően a vaj mellé üssünk bele 1-2 tojást, illetve reszelhetünk bele egy kis parmezán sajtot is. Ettől tartja majd meg a formáját sütés közben. Az eredeti receptet jól összefoglalja a skót szakács, Gordon Ramsey tempós receptvideója:

Legutóbb a maradék csülökhússal próbáltuk ki a receptet. A különbség csak az összeállításban volt. Az összetépkedett füstös ízű húst csak a végén adtuk a raguhoz, miután a zöldségek már finoman megfőttek. Alaposan összeforgattuk a hozzávalókat, majd mehetett rá a burgonyatakaró. Végül 180 Celsius fokon addig sütöttük, amíg a krumpli teteje meg nem pirult. Jól illik hozzá egy zöldfűszeres, olívaolajos saláta és egy pohár száraz vörösbor.

Forrás: Travelo.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek